Portói Dél-Afrikából: Boplaas The Chocolate Cape Vintage 2016

Fotó: www.boplaas.co.za

A Boplaas egy érdekes sztori Dél-Afrikából: a kevés újvilági helyszín egyike, ahol portugál fajták vetették meg a lábukat. Holott nem nehéz elképzelni, hogy a Douro-völgyhöz szokott szőlők otthonosabban érzik itt magukat, mint francia rokonaik, de persze a telepítéseket gyakrabban vezeti a divat, mint az ésszerűség.

Chocolate Cape Vintage 2016 nem csupán fajtaazonos portugál (70% tinta barocca, 30% touriga nacional), de ugyanazon módon is készül (megvan a hatalmas, sekély kádak, az ún. lagarok képe, amiben “táncolva” tapossák a szőlőt?). Az eredmény mégis karakteresen eltérő, és ez nem pusztán a karcsúbb analitikának tudható be (alkohol: 17,6%, cukor: 78,8 g/l, az óvilági változatban jellemzően előbbi 20%, utóbbi kb. 100-110 g/l).

Az illat, akár egy búr shirazé: édes, direkt, dzsemesen feketeribizlis. Kóstolva markánsan édes, lágyabb, behízelgőbb a portugáloktól – a koncentráció megkapó, de nekem speciel hiányzik azok borszerűsége, fanyarsága, fineszessége, amiből kifolyólag nem émelyítőek. Ez a határon táncol, bujasága kissé közönségesbe fordul – erre két gyógyír is létezhet, néhány évnyi érlelés aromatranszformációja, illetve megfelelő desszert, sajt társítása.

Pontban5+ (86/100).
Ár: 13 euró + szállítás (wein-deko.de).
Vétel: kellően érdekes, egyszer érdemes kipróbálni.