Újborok arisztokratája – Louis Jadot Beaujolais-Villages Primeur 2018

Már késő, elfogyott. A webshop szerint, legalábbis, de megkockáztatom, hogy kevésbé frekventált helyeken található üzletekben – pláne a vidékiekben – még fellelhető. Ezt különben jól csinálja a Bortársaság: csak annyit hoz be idény jellegű borból, ami időben kipörög.

Hogy mi is ez? November harmadik csütörtökén jelent meg, ami a hagyományok szerint a nouveau-k (újborok) debütálása, de ez a ‘Primeur’ feliratot viseli – bevallom, zavarba lehetne hozni a kérdéssel, hogy csereszabatos-e a két kategória. Továbbá ez egy villages-bor, ami a borvidék eredetszabályozásának középső szintjét jelenti, cru (vigyázat, ez nem premier vagy grand cru, inkább nevesített körzet) alatt, alapok felett. Árban cru, szerencsére minőségben is. Igazság szerint a többségnél jobb és élvezetesebb is.

Meglehetősen sötét primőr beaujolais-nek, és ez illatban is átjön. A vibrálás, a savanykás-ropogós karakter, a gömbrágó mind jelen van, ám nagyobb a mélység, sötétebbek a gyümölcsök (inkább szedert, mint cseresznyét idéz). Fanyar, csontszáraz és alig közepes testű, ahogy megszokott, ám könnyednek vagy játékosnak nem mondanám – komoly tanninstruktúra tartja. A nouveau megkomolyítva, megerősített vázzal. Élvezetes is, érdekes is, no meg vérprofi, mesésen tiszta. Nagyon tetszett, 6 pont (88/100), 3950 Ft (Bortársaság), megvenném újra.