A gyümölcs visszahódítása – Demeter Zoltán Tokaji Furmint 2017

Demeter Zoltán birtokbora a rieslinges vonalat viszi, tisztaízű, egyenes, furmintnak feltűnően gyümölcsös. A 8 gramm maradékcukor szépen belesimul a bor szövetébe, ha külön nem figyelünk rá, észre sem vesszük. Én amúgy is szeretem ezt a félszáraz környéki szürke zónát, szerintem a tokaji furmint maradékcukor nélkül, olyan, mint sült krumpli só nélkül.

Az illat viszonylag intenzív, körtés, gyömbéres, gyógyfüves, némi egressel. A vonzóan gyümölcsös, lédús korty a második felétől kissé feldúsul, és ezzel megtörik az íve (ezt elég sok tokaji furmintban észlelem, és szerintem az elegancia ellen dolgozik). Sűrű, viszonylag testes, már-már olajos textúrájú bor. A zárlat jól érezhetően cseres, amit én szintén stílusidegennek gondolok. Az apróbb kifogások ellenére öröm volt kóstolni és inni, és ez Tokajban, furmintban ritka érték. Az 5-6 évvel ezelőtti gyakran színtelen szárazak után ez 180 fokos fordulat és újabb bizonyítéka Demeter Zoltán bátor, kísérletező szellemének.

5-6 pont és 4650 Ft.