Ausztrál kadarka – Spinifex Papillon 2017, Barossa-völgy

No, nem egészen kadarka, de ez már talán megtévesztett volna néhányakat a múltkori, beugratósnak szánt vakozáson. A bor valójában grenache-ból és cinsault-ból készül, a túláradó shirazok mekkájában, a Barossa-völgyben, de jobban már nem is különbözhetne a helyi boroktól – a grenache-okat is beleértve.

Halovány szín, majdhogynem a rozé-spektrumban, légies felépítés, gyakorlatilag tanninmentes íz – a legelterjedtebb kadarka-típus főbb ismérvei kipipálva. Csak éppen itt több a gyümölcs, mélyebb az íz. A kezdeti, redukciós fülledtség eloszlása után cseresznyés, főtt epres, diszkréten rózsás és mentolos aromákat áraszt, kimérten, akár egy elegáns európai bor. A könnyedségen nem esik csorba, azonban húsosabb, krémesebb, mint egy kadarka – noha az alkohol csupán 13% -, jobban belegondolva dél-rhone-i fehérborokat idéz a vonalvezetés. Szép és élvezetes (6 pont). 21 angol font, OZ WINES.

 

Válasz