Gondtalan nyaralás – Stift Göttweig Furth Riesling 2018

Kigyúrt műkorcsolyázó angyal káposztalepke szárnyakkal

A tökéletes időjárás nem feltétlenül eredményez nagy borokat. A kétkedők kontraintuitív érvelése szerint az igazi nagysághoz kell valamilyen kockázati elem, valami előre nem látható baleset, amivel a szőlőnek meg kell birkóznia. Nietzsche bizonyára bólogatna. Abban azonban nincs vita, hogy a szép idő remek alapborokat szül. Ahhoz nem kóstoltam még eleget, hogy biztosan mondhassam, de az az érzésem, hogy 2018 Alsó-Ausztriában újabb érv a fenti állítás mellett.

A 2018-s Furth Rieslingben nincs semmi rendkívüli. Nem legendás borász műve, nem híres borvidék szülötte, és annyira olcsó, amennyire egy osztrák riesling olcsó lehet. Mégis öröm minden korty. Ilyet csak az alapborok tudnak. Nem kell hozzá ünnepi alkalom, nem társulnak hozzá különleges elvárások és nem irat veled borászati röpdolgozatot. Hátra dőlsz, és kortyolgatás közben nyugtázod, hogy az élet szép, jó palackot választottál. Főleg, ha egy verőfényes nyári napon egy vén fa árnyékában hűsölsz.

Közepes intenzitású, vonzó illat fehérhúsú őszibarackkal, lime-mal, virágokkal és fűszeres jegyekkel. Elegáns, friss korty, finom és szaftos, ahogy csak a rieslingek tudják. A mézdinnye és az érett barack édességét az eleven és kerek savak, illetve a végén beköszönő barackmagos fanyarság tartják egyensúlyban. Gondtalan nyaralás.

6 pont és best buy 11 euróért.