Jóleső hálózat túlterhelés – Case Paolin Asolo Prosecco Col Fondo

Amilyen könnyen érthető a szándék, olyan nehezen értelmezhető az eredmény. A col fondót mondhatnánk a proseccót nem szeretők proseccójának, de kétlem, hogy létezik olyan célcsoport, amit ezzel a szlogennel lehetne aktiválni. Ha a szlogenkovácsolás nem elvárás, akkor szerintem jobb megközelítés, hogy olyan, mint egy természetes bor, vagy még inkább pezsgő narancsbor.

’Col fondo’ annyit tesz: ’üledékkel együtt’ és igazából a francia ’sur lie’ olasz megfelelője. Ez tekinthető az eredeti, premodern prosecco módszernek, amivel – talán a pét nat divat miatt is – újabban egyre többen kísérleteznek. A második erjedés a palackban megy végbe, de nincs degorzsálás, így az elhalt élesztő a palack alján marad. Kitöltéskor opálos, a gyöngyözés visszafogott, az illatban élesztős, kraft sörös jegyek is jelentkeznek a proseccóban megszokott virágos, körtés, almás motívumok mellett, a korty strukturáltabb és a lecsengés csontszáraz. Nem látom magam előtt azt a prosecco-rajongót, aki erre szemrebbenés nélkül átnyergelne, mint ahogy azt a champagne-rajongót sem, aki ettől felekezetet váltana. A célcsoport a kalandokra nyitott, a természetes borokat nem csípőből elutasító, a narancsbort már vágó hipszter lehet. Plusz én.

A Bortársaságnál két col fondót árulnak. Az olcsóbbikból nagyjából féltucatnyit termeltem be (Zardetto Rizolo), részben azért, mert tényleg olcsó, részben azért, mert üdítő (talán egy olyan palack volt, amelyikben a reduktív szag és az alap kesernye túlpörgött). A Case Paolin col fondója két ligával feljebb játszik.

Két palack után merem állítani, hogy ez már szerelem (velősen fogalmazó feleségem szerint „Hű, ez nagyon finom!”). Az érdekesnek az izgalmas oldala. Megvan benne az az élesztős – illetve gyógyszeres – jelleg, amiből megárt a sok, de ezúttal csak egy újabb szín az aromakeréken, mert akad itt kandírozott narancs- és citromhéj, karamell, alma, őszibarack, virágok, avagy amit akartok. Kóstolva száraz, tele energiával, de agresszivitás nélkül. Proseccónak testes és strukturált. Üdít, frissít, sűrűn kell a poharat újratölteni. És miközben a receptoraink túlóráznak, az agyunk is pörög, hogy megfelelő jelzőket és közelítő kategóriákat találjon. Jóleső hálózat túlterhelés.

7 pont és 15 euró.