Furmint, a magyar adu?

Csendélet a londoni bemutatón. (fotó: https://www.jancisrobinson.com)

A fenti címmel ma publikálta Jancis Robinson a január 29-én megrendezett londoni Furmint February bemutatón kóstolt borok értékelését. Szombaton egy hosszabb cikkben elemzi majd a benyomásait. A mostani rövid felvezetésből két mondatot emelek ki: „Vannak olyan magyar puristák, akik szerint a tokaji borászoknak meg kellene maradniuk a hagyományos édes boroknál, amelyek a vidéket híressé tették, bármennyire nehéz is vevőt találni rájuk. Én azonban szeretem ezeket száraz borokat, amelyek a borvidék egyedi és nemes szőlőfajtájából készülnek, markánsan tüzes, kénköves jelleget mutatnak és rendkívül jól érlelhetőek.”  

Jancis Robinson összesen 58 bort kóstolt meg, ebből 7 kapott 17 pontot, sőt kettő közülük egy +-t is. Szepsy István neve nem meglepetés, Szarka Dénesé már inkább. Gratulálunk mindannyiuknak!

Szarka Juharos Furmint 2018 – 17+ pont

Szepsy István Úrágya Furmint 2017 – 17+ pont

Grand Tokaj Kővágó Furmint 2015 – 17 pont

Sauska Birsalmás Fumint 2017 – 17 pont

Szepsy István Furmint 2016 – 17 pont

Szepsy István Szent Tamás Furmint 2016 – 17 pont

Zsirai Szent Tamás Furmint 2018 – 17 pont

A legalacsonyabb pontszámot (14,5 pont) Gilvesyék 2017-es „narancsfurmintja” és a 2016-os Pajzos Dry Selection kapta.

Válasz