Édes hazánk – Decanter World Wine Awards 2020

Váradi József, a Juliet Victor alapítója és társtulajdonosa (fotó: http://www.the-buyer.net/)

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! – már amennyiben magyar vagy, de nem édes. A Decanter World Wine Awards magyar szekciójának nagyjából ez lehetne a mottója. A legfőbb nyertes, „Tokaj Koronája”, alias Juliet Victor édes szamorodnija. A szintén 97 pontot kapott borok listája: Barta Öreg Király Aszú 6 puttonyos 2016, Dobogó Aszú 6 puttonyos 2013, Harsányi Aszú 6 puttonyos 2016, Kern Bor és Pezsgőház Aszú 5 puttonyos 2014 és Sauska Aszú 5 puttonyos 2017. A sok édes után kellemes meglepetés, hogy az aranyérmesek közé két vörös is befért, ráadásul az egyik egy kékfrankos.

Az más kérdés, hogy ez aligha tartozik a korszerűnek gondolt burgundi stílusúak közé, Villányból származik, akciósan 18 ezer forint palackja és a termelő így jellemzi: „Tömény, erőteljes és fenséges. A gyümölcsök, az új hordó, a tüzes alkohol, a lágyan kemény savak, a gazdag tanninok egy oly brutális univerzuma, ami csak ritkán születik meg egy kékfrankos életében…

A legjobb magyar borok:

Best in Show:

Juliet Victor Édes Szamorodni 2017 97p

platina:

Barta Öreg Király Aszú 6 puttonyos 2016 fehér 97p

Dobogó Aszú 6 puttonyos 2013 fehér 97p

Harsányi Aszú 6 puttonyos 2016 fehér 97p

Kern Bor és Pezsgőház Aszú 5 puttonyos 2014 fehér 97p

Sauska Aszú 5 puttonyos 2017 fehér 97p

aranyérmesek:

Carpinus Aszú 6 puttonyos 2016 fehér 96p

Chateau Dereszla Aszú 5 puttonyos 2016 fehér 96p

Dereszla Aszú 6 puttonyos 2010 fehér 96p

Disznókő 1413 Szamorodni 2017 fehér 95p

Grand Tokaj Tokaj Aszú(?) 2013 fehér 96p

Gróf Degenfeld Aszú 5 puttonyos 2016 fehér 95p

Harsányi Kútpatka Furmint 2017 fehér 95p

Holdvölgy Culture 2016 fehér 96p

Juliet Victor Bomboly Furmint 2017 fehér 96p

Maul Zsolt Prémium Winery Creátor Kékfrankos 2018 Villány vörös 95p

Maul Zsolt Prémium Winery Dávid Villány 2017 vörös 95p

Varga Olaszrizling Jégbor Badacsony 2010 fehér 96p

Az összes díjazott magyar bor eredménye itt található.

Válasz