Ajánló – 2018 tél

Németi Zoltán

Csányi Shiraz 2017, Villány

A 2017-es kiadásra markánsan rányomja bélyegét a tölgyfahordó. Olyannyira, hogy helyénvaló shiraznak címkézni, ez így jobban hasonlít a dél-afrikai és chilei rokonokra, mint a francia felmenőkre. Gyönyörű, bíborvörös a színe, a fajtajelleg a hordó édesfűszeres jegyei mellett is remek; kóstolva arányos, nem húz, és tartalom, erő is van benne. Hibamentes, tiszta ízű és illatú. Megkockáztatom, hogy akár öt évig is nyugodtan érlelhető. Erős 4 pont (83/100), hatalmas best buy (1000 Ft, Aldi).

Frittmann Cabernet Franc 2017, Kunság

Példaszerűen jól elkészített hétköznapi vörös. Egyszerű, mégis vonzó. A pirazinos-vegetális fajtajelleg mellett a ritkább, piros gyümölcsös vonalat hozza (ribizli!), arányos, természetes, igazán kellemes. Nincs benne részlet, ami megakasztana, remekül fogyasztható, mi több, még egyedi karakterrel is bír – diszkrét füstösség csempész bele izgalmat. Sok ilyen vöröset kérek még az Alföldről. 4/5 pont (83/100), 1400 Ft (Auchan).

Tesco Finest Torrontes 2017, Argentína

Mintha valaki ottonel muskotályból próbált volna meg elegáns, nemes tételt készíteni – ropogósan friss, kristálytiszta és muskotályos, de a hazai irsai & co. dömpingjével szemben igazi bornak tűnik, nem fogkrém-koktélnak. Légies könnyedség, szelíd vonalak, finesz jellemzi. A törékenység ellenére nagyon is zamatos, az utóíz (aroma)intenzitását pedig csúcsfehérek is megirigyelhetnék. 5-6 pont, best buy (1700 Ft) [eredeti poszt]

Pierre Chanau Cotes du Rhone Villages 2016

Grenache, syrah és cinsault alkotja a tipikus dél-rhone-i blendet. Szép a színe – tükrös, élénk rubin, bíbor árnyalatokkal -, és még szebb az illata: buján gyümölcsös és érett, édes jostával, fekete ribizlivel. 2016-nak (és a borász hozzáértésének) tudom be a műfajon belül feltűnő frissességet, ez nem hasal el a megszokott mazsolás buktatón. Kényeztetően krémes, de nem édes a korty, teltségével kerekítve le az éleket. Intenzív, mégis moderált, természetes a zamat, finoman tanninos, a száraz finis. Makulátlan, élvezetes, ezt remélem megkapni, ha kis rhone-t veszek. Fogyasszuk most, bár ha a parafadugó is engedi, 1-3 év múlva sem nyújt majd kevesebbet. 5/6 pont (86-87/100), 1750 forintért (Auchan) nem ismerek jelenleg hasonló kvalitású vörösbort itthon.

Losonci Pinot Noir 2017

A pinot pirospozsgás, bisztrós arca. Amit a kadarkáinktól várnék, de ritkán kapom meg. Mámorítóan gyümölcsös és intenzív, de pasztell színekben játszik – nem kevésbé fanyar és megfejtendő, mint amennyire buja. Fő szólamként rebarbara és hibiszkusz, epres, meggyes kísérettel. Kóstolva áttetsző, törékeny; nem koncentrált, ám kirobbanóan zamatos. Csupa kellem, kerekség, remekül csúszik, savhangsúly nélkül is vibrál. Az elődöktől megszokott stílus, de nem kizárt, hogy az eddigi legjobb kiadás. 5/6 pont (87/100), cca. 3000 Ft (Bortársaság, Borfalu Bortéka, online webshopok), kiváló vétel. Fogyasztásra kész, ne is tartogassuk.

Alföldi Merlot

Pátzay Rizling 2017

 Inkább hat rajnai rizlingnek, pedig 60 százalékban olaszrizling. Friss, áttetsző, gyümölcsös és eleven bor. A néhány gramm maradékcukor sokat dob rajta, kiemeli a gyümölcsös, virágos jelleget és szép egyensúlyt alkot a savakkal és a lecsengés mandulás fanyarságával. 5 pont, remek vétel 1880 forintért.

Moulin de Gassac Picpoul de Pinet 2017

Civilizált, tiszta és karakteres bor. Legfeltűnőbb jellemzője a hibátlan egyensúly. Nyitáskor van egy kis banános bukéja, de ez gyorsan átadja a helyét egy gyömbéres, citrusos és sárgadinnyés konstellációnak. Kóstolva üdítően eleven, elegáns és selymes. A vonzó őszibarackos és mandarinos ízhez határozott sósság társul. Csupa energia, de nincs benne semmi nyers vagy agresszív. Csontszáraz. 6 pont, 9 euróért remek vétel.

Leth Grüner Veltliner Klassik 2017

2017 álomévjárat Ausztriában. A 2017-es Leth Klassik pedig megnyerő és tipikus zöldveltelini. Az illat áttetsző, részletgazdag és üde (ananász, citromfű, sárgaalma és birs). Kóstolva gyümölcsös, lédús, kellő súllyal és lendülettel. Az anyag sehol nem feslik fel, a színek nem fakulnak ki. Érettség és frissesség magától értetődő egyensúlyban. 6 pont. Alkalmi vétel 10 euróért.

Pascal Jolivet Attitude 2017

Az Attitude makulátlan bor és makulátlan sauvignon blanc. Számomra eszményien kalibrálták az érettséget, a sav kétdimenziós – hosszú és rövid hullámhosszon is játszik -, a zöld oldal szépen megfér a sárgával, és nemcsak a löttyös lendület viszi, van teste, kidolgozott textúrája. Illatban, zamatban a lime-héj, a gyömbér és az egres uralkodik, a lecsengésben zöld barack és barackmagos fanyarság. Üdít és táplál. 6-7 pont. 4000 forint körül jó vétel, és kiváló vendégváró vagy ajándékbor.

Ogier La Rosine Syrah 2015

Hordó nem érezhető, csupa fény és ragyogás ez a bor. Az illat intenzív, érdekes és színekben gazdag – áfonya, bors, füstölt sonka, ibolya és mósusz. A korty tipikus észak-róni syrah: egyszerre élénk, dús, selymes és rétegzett. Megértem Richard Hemming (Jancis Robinson’s Purple Pages) gyermeki lelkendezését: „… micsoda bor! Ezért aztán tényleg lehet rajongani. (…) Annyira illatos, annyira összetett, annyira finom.”  7 pont és 21 euróért remek vétel.