Borkarácsony 2018

A kép forrása: http://perhaps-time.tumblr.com

Jól ajándékozni nem könnyű, ismeretlennek olyan ajándékot ajánlani, amivel aztán egy másik ismeretlennek örömet szerezhet, nyilvánvaló képtelenség. A bor azonban univerzális ajándék, és bízunk abban, hogy akinek nincs eleve kész lista a fejében, annak hasznára lesz a miénk. Nem egyszerűen kiváló borokat gyűjtöttünk össze, hanem olyanokat, amelyek a lehető legtöbb embernek okozhatnak örömet, azaz igényes slágerborokat. Merítésünk, remélhetőleg, kellően széles ahhoz, hogy az ünnepi asztalhoz is találjanak benne ízlésüknek és a menünek megfelelő bort. Egészségükre!

fehér:

Kreinbacher Olaszrizling Selection 2016

Az illat erőteljes és vonzó, mézes, gyömbéres, sárgadinnyés, sárgabarackos jegyekkel. Kóstolva telt és finom, csiszolt savakkal, érintésnyi cserességgel. Sima és kerek, ugyanakkor kellően dinamikus. A lecsengés hosszú és színes, enyhe gombás kesernyével. A botritisz, mint finoman adagolt fűszer, csak sejthető benne. Nemzetközi színvonal. 3850 Ft

Bernhard Ott Riesling Feuersbrunn 2016

Zseniális címke, pazar bor. A komplex illatban szőlő, mezei virágok, vas, sárgabarack és őszibarack, a pohárban melegedve mindez trópusi gyümölcsökkel egészül ki. A sav élénk, de nem éles, a korty csurig töltve lédús gyümölcsökkel. Szőkőévenként, ha megadatik, hogy egy bor egyszerre legyen koncentrált, kiegyensúlyozott és üde. A patinás német rieslingek árai mellett, ez alkalmi vételnek tűnik. 5500 Ft

Schloss Gobelsburg Riesling Gaisberg 2016

Az ilyen borok miatt tartjuk sokan a rieslinget a világ legjobb fajtájának. És amit egy rieslingben szeretni lehet, azt mind megkapjuk a 2016-os Gaisbergtől. Felvillanyozóan eleven, sűrű szövésű, koncentrált, zamatokban és árnyalatokban gazdag bor. A sav, ahogyan a legjobb rieslingeknél elvárható, nem egyetlen hangszeren, hanem egész zenekarként játszik. Díszítőjegyeiben mandarin, mangó, gyömbér, körte és némi petrol. Kirobbanóan intenzív, nemes riesling. 7590 Ft

vörös:

Argentiera Poggio Ai Ginepri 2016

Szupertoszkán cabernet-ből, syrah-ból és merlot-ból. Az ilyen borokra találhatták ki a „gyümölcsbomba” kifejezést. De ehhez dekantálni kell, mert szellőztetés nélkül amorf és bufurc. Az illatban fekete cseresznye, szeder, feketeribizli és áfonya. A csábítóan érett gyümölcs édesség illúzióját friss, kerek sav ellensúlyozza. A lecsengés hosszú, lédús és gyümölcsös. A tannin szinte bársonyos és egyáltalán nem szárít. A diszkrétebb vendégekből is kiváltja a címkefotózást. Árkategóriájában páratlanul vonzó és igényesen populáris. 5500 Ft.

Ogier La Rosine Syrah 2015

Csupa fény és ragyogás ez a bor, hordót mintha nem is látott volna. Az illat erőteljes, érdekes és színekben gazdag – áfonya, bors, füstölt sonka, ibolya és mósusz. A korty jellegzetesen észak-róni: egyszerre élénk, dús, selymes és rétegzett. A kóstolás után könnyű megérteni Richard Hemming (Jancis Robinson’s Purple Pages) gyermeki ujjongását: „… micsoda bor! Ezért aztán tényleg lehet rajongani. (…) Annyira illatos, annyira összetett, annyira finom” .7400 Ft.

Torres Salmos Priorat 2015

Ízig-vérig modern bor, egy apró és nehezen művelhető borvidékről, egy kis híján halálra ítélt fajtából. Minden „nagyboros” allűrtől mentes nagy bor. Nem bújik tanninpajzs mögé, nincsen szurokká extrahálva, nem mazsolából párolták. Feltűnően szép szín: ragyogó, tükrös rubinvörös mag, enyhén lila karimával. Az illat behízelgő és komplex – szerecsendió, vérnarancs, szeder, áfonya és dohány -, kóstolva, a nem kis alkohol ellenére, könnyed és friss, szaftosan gyümölcsös, itatja magát. Bársonyos tannin, zamatos, hosszú lecsengés. Erőlködésmentes, elegáns és friss bor. 8750 Ft.

édes:

Graham’s Six Grapes Reserve Port

Híres óriásölő a portóiak között és eszményi kísérője bármely fekete csokoládén alapuló desszertnek. Besorolásra szerény ruby, valójában deklasszifikált vintage-anyag. Kóstolva a cseresznye megdicsőülése, cabernet-ket idéző feketeszedres, pikáns jegyekkel megbolondítva. Szaftos, eleven, finomabb árnyalatokat is mutató korty, bársonyos tanninnal. 6650 Ft.

Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 puttonyos 2011

Közel 100 euró, de egy remekműért, minden idők egyik legjobb édesboráért nem nagy összeg. Nehéz ennél szebb illatot elképzelni: aszalt sárgabarack, narancsdzsem, gyömbér, akácméz, fehér virágok, amibe szarvasgombás és füstös jegyek visznek izgalmas csavart. Elképesztően intenzív, szinte robban a szájban. Az édesség ellenére roppant dinamikus és precíz. A lecsengés egyszerűen nem akar véget érni. Ezt a bort még az unokáink is fiatalosnak fogják találni. 29.900 Ft. (Aki töredékáron szeretne valami hasonlót átélni, az válassza a Disznókő Édes Szamorodniját.)

Bott Pince Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Nincs még meg az érleltebb aszúk összetett jellege, illatát nagyon tisztán uralja a sárgabarack, mintha egy frissen bontott befőttbe szippantanánk. De micsoda áradó, buja illat ez, melyet a háttérben szépen kísérnek a propoliszos, mézes, vaníliás, fűszeres jegyek. Szinte játszik velünk, gazdagon krémes, mézes, sárgabarack és narancslekvár ízeivel, majd a következő pillanatban friss citrusok törnek felszínre. Tavalyi önmagához képest, tapodtat sem öregedett, az idő neki dolgozik a palackban, de most is óriási élmény. (15.000,- Ft / 0,375 liter / Borfalu Bortéka)

pezsgő:

Case Paolin Asolo Prosecco Superiore Brut

Asolo a kisebbik a két terület közül, amelyek az igazi Prosecco történelmi magját képezik (szemben a DOC lapállyal, ahonnan a dömpingárú érkezik). A Paolin kis családi pince, ahol évtizedek óta organikusan művelik a szőlőt. Tipikus DOCG prosecco: csupa virág, mandula és őszibarack. Frissít és üdít, a 7g maradékcukor kerekké és gyümölcsössé teszi a kortyot. Könnyen szerethető stílus, habkönnyű élvezet. Két embernek húsz percnél nem tart tovább egy palack. 4950 Ft.

Philipponat Royale Réserve Brut NV

Az egyik legősibb Champagne-ház, a  Philipponnat csak saját szőlőből készít bort, és stílusának egyik meghatározó jegye, hogy az átlagnál érettebb szőlővel dolgoznak. A Royale Réserve nagyrészt pinot noir, a gerincét a 2013-as évjárat adja. A megszokottnál borszerűbb, halványan még a pinot noir pirosbogyós jegyei is átsejlenek az alapvetően sárga almára, citrusokra és briósra épülő aromatikán. Elegáns, kerek, közepes testű, jól strukturált champagne, hosszú, enyhén kekszes lecsengéssel. 15500 Ft.

Ruinart Blanc de Blancs

100 százalékban premier cru területekről származó chardonnay. Ami egyedivé teszi, az a tavaszi frissesség, ami ezúttal nem eufémizmus a masszív savakra, hanem egy hangsúlyosan akácvirágos, lime-os, mandarinos, zöldalmás aromavilágot és elegánsan könnyed, üdítő, finom textúrájú bort jelent. Rendkívül tiszta ízű. Ebbe a champagne-ba kezdőknek is könnyű belehabarodni, szöges ellentéte az oxidatív, fanyar, nehézkesen élesztős stílusnak. 23000 Ft