Legjobb vételek – 2019 tél

Nincs még tél és ez az 1.0-ás változat, de az őszi ajánló kimaradása miatt nem akartam tovább várni. A tartalom idővel bővül és frissül, nem utolsó sorban azért, mert Németi Zoltán ajánlatai még nem futottak be. Érdemes lehet visszalapozni a korábbi kiadásokba is, mivel a mostani összeállításban az újdonságokra koncentráltam – vagy legalábbis azokra, amik számomra újak -, így könnyen lehet, hogy a régebbi kedvencek aktuális évjáratának szintén itt lenne a helye (elrettentő kivétel a Tesco Finest Cava, amelyből most nagyon silány széria fut).

fehérek:

Tornai Prémium Juhfark 2017

Én szomorúnak találom, hogy egy zsebkendőnyi, ám annál fontosabb borvidék különleges és ritka fajtájából elkészített, kiváló bor mindössze 7 eurót ér a piacon. Másrészről öröm, hogy sikerült ezzel a rusztikus fajtával az arany középutat megtalálni: iskolázott bor, de nagy erő szunnyad benne. 2100 Ft.

Etyeki Kúria Chardonnay 2017

Chardonnay-ban soha nem fogjuk a passzátszelet fújni, de ez zsinórban a harmadik évjárat, amikor az Etyeki Kúria nemzetközi szinten is értelmezhető, modern, vonzó, élénk és finom bort készített belőle. És ami magyar vonatkozásban szenzáció: a hordó mennyiségre és minőségre is ideális. 2850 Ft.

Vintae Atlantis Albarino 2018

Spanyolország aranybánya az olcsóbb borok tekintetében, de a legfelkapottabb és legvonzóbb fehér fajtájuk, az albarino már helyben is ritkán esik 10 euró alá. Így tényleg főnyeremény, hogy elérhető a magyar piacon olyan, ami szállítási költségekkel és áfával sem éri el a 3300 forintot. Aki nem ivott még albarinót, azért, aki ivott már, az meg azért csapjon le rá. 3200 Ft.

Wilker Riesling Kabinett 2018

Szemérmetlenül finom. Mintha a sauvignon blanc és a riesling összes gyümölcsért felelős vegyületét egyetlen borba sűrítették volna. Frissít, feldob, gyönyörködtet, mit kívánhatnánk még 10 euróért? 3650 Ft. (Zárójeles megjegyzés: a 2017-es Tesco Finest Riesling is kiváló vétel, de aki irtózik a félszáraz boroktól, ne erőltesse.)

vörösek:

Heimann Kékfrankos 2017

A 2017-es Heimann Kadarka is nagyot dobott, a Kékfrankos sem botlik. Igazi gyümölcsbomba, intenzív cseresznyés, szilvás jegyekkel és egy kis fűszeres csavarral. Gurul, mint a karikacsapás. Végre egy igazán jó évjárat Szekszárdban! Kevesebb, mint 7 euróért abszolút versenyképes a csilivili fajtákból készült nemzetközi alapborokkal.

Günzer Cabernet Sauvignon 2017 

Az érett cabernet sauvignon csábítóan mély illatával fogad, feketeribizli, málna, cseresznyelikőr és őrölt piros paprika, amelyet a hordós érlelés ánizsra és szerecsendióra emlékeztető jegyei színeznek tovább. Közepesen testes, a frissen szedett gyümölcs intenzív zamatával és élénk savaival. A lecsengés hosszú, finoman csersavas és gazdagon gyümölcsös. 2300 forintért különösen jó, de 3000-ért sem rossz vétel.

Auchan La Côte Qui Descend – Minervois la Livinière 2016

Ez az a bor, amit egy átlag fogyasztó soha le nem venne a polcról: félelmetes helyesírású, kibogozhatatlan eredetű, nem dömping árú francia egy szupermarketből. Pedig érdemes a félelmen úrrá lenni, mert ez egy kifogástalan minőségű, markáns fajtákból készült (syrah, carignan és grenache), tőrőlmetszett, erőteljes mediterrán bor. Remek az egyensúly, nem túl testes, nem alkoholédes, nem tömény, tiszteletreméltó ízmélységgel. 2500 Ft.

Palacios Remondo Vendimia 2018

Mindenki kedvence. Csábítóan finom, édes tónusú, részben az érett gyümölcs, részben a magas alkohol miatt, de nem éget, és nem is nehézkes. Bársonyos, telt, kényeztető bor. Nem egy intellektuális kihívás, de nem is sértés az értelemre nézve. 3750 Ft

Telmo Rodriguez Corriente Rioja 2016

Ebben sokkal könnyebb lenne Rioját felfedezni, mint a Vendimiában. Fogyasztásra optimális korban van – aminek integrálódnia kellett, az mostanra megtalálta a helyét -, és ez ritkán mondható el az aktuálisan leakasztható borokról. Kifogástalan egyensúly, komplex illat, finom érintésű tannin. Komplett bor. 3800 Ft

Saint Cosme Cote du Rhone (Syrah) 2017

Híres best buy-bajnok. És ebben az évjáratban méltó a híréhez: nem sok vörös lehet a piacon – pláne nem syrah -, ami ilyen kevésért ilyen sokat ad. Az észak-róniaknál gyümölcsösebb, teltebb, nehezebb, de ez sokak számára inkább jó hír, mint ellenérv. Kissé kócos még, de ezen szellőztetéssel könnyen segíthetünk. Az igazi persze az lenne, ha néhány évre elfektetnénk, mert nagy bor készülődik benne. 3800 Ft (hatos kartonban 3000).

pezsgők:

Kreinbacher Rosé Brut

Alapvetően a klasszikus receptet követi: 58% pinot noir és 37% chardonnay. Fején találja az arany középutat az érlelési és a primér aromák között. Az illat az obligát briós, kekszes jegyek mellett jó adag epret, őszibarackot és mandulát kínál. A korty tartalmas, strukturált, ugyanakkor friss és jóízű. A rozé champagne-ok árrobbanása idején ez a szerény származású rokon verhetetlen ajánlatnak tűnik .

P-M Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs

Színtiszta chardonnay, a dosage mindössze 5g/l. Az illat diszkrét és kifinomult: zöld alma, ringlószilva, citrusok, mandula, briós, méz és fehér virágok. Friss, közepesen testes, nagyon finom habzással, és komoly ízmélységgel. Precíz, tiszta jelleg, savhangsúly nélkül, átlagon felüli komplexitással. Minden ízében elegáns bor. Pezsgő szinten best buy 6000 forintért.