Legjobb vételek – 2021 tavasz/nyár

Állítólag mindig az első ötlet a legjobb, és nekünk elsőre ezek jutottak eszünkbe, amikor az elmúlt időszak áron felül teljesítő borait próbáltuk összeterelni. A végeredmény számunkra is meglepő, de az unásig ismert kedvencek után talán üdítően hat ennyi változatosság. A lista nem végleges, alkalomadtán majd frissítünk. Ha más tekintetben nem is, borban jó évek járnak felénk, 2017 óta minden évjáratnak vannak nagy nyertesei és nincsenek nagy vesztesei. Egészségünkre!

Fehérek

Tesco Finest Breede River Sauvignon Blanc 2020, Dél-Afrika

Illatos, lédús, élvezetes kis bor. Érett egres és maracuja az illatban, nem az itthon elterjedt műanyag, Gabi fogkrémes reduktív stílus. Gördülékeny, szélessége is van, jó savai is, csupa kellem, rusztikusság, sorjás élek nélkül. Bisztrós, nagyon itatja magát. 5 pont (84/100), 1300 Ft (Tesco). (Németi Zoltán)

Bakonyi Csavargó 2019

Zöldveltelini alap magyar fajtákkal. Akár osztrák is lehetne, annyira precíz és ropogós. Egyenesen acélos, csontszáraz, ugyanakkor nem billen át a savanyú, aszkéta oldalra. Diszkréten illatos, intenzív, szőlős, citrusos, virágporos jegyekkel, igazán frissítő. Alkohol: 11,5%. 5 pont (85/100), 1780-2000 Ft,  Bortársaság, Radovin, Borfalu, pincészet webshop). (Németi Zoltán)

Ikon Rajnai Rizling 2020

A 2019-es is hasonlóan jó volt, ebben talán még több a kraft és az itthon oly szűken mért riesling-jelleg. Az illat intenzív és vonzó: zöld őszibarack, fehér virágok, citrusok és egres. A korty koncentrált és energikus, igazi rieslinges sav-polifóniával. A magyar rajnai próbálkozások túlnyomó többsége csak árban emelkedik fölé. 5-6 pont és 1950 Ft. (Ha ez tetszett, érdemes az aktuális Tesco Finest Rieslinget és a Pannonhalmi Főapátság Rajnaiját is megpróbálni.) (AM)

Rácz Miklós Tamás Chardonnay 2018

Villány az utolsó hely, ahonnan jó chardonnay-t remélnénk, de RMT nem először cáfol rá az előítéletekre. Nem egy arcbamászós bor, le kell hozzá lassulni, a részletek és árnyalatok kibontásához szükségeltetik némi idő és figyelem. De aki nagyobb kortyokkal halad, annak sem lesz nehéz az egyensúlyt, az eleganciát értékelnie. Tiszta, teljesen száraz, kulturált, európai bor. 6 pont, 2250 Ft. (AM)

Sabar Olaszrizling 2019

Évek óta biztos pont. Aki jó olaszrizlingre vágyik, és nem a határterületek felderítése, a terroirnüanszok kiszagolása a fő célja, az ne is menjen tovább. Kerek, friss, jóízű, igazi magyar fehérbor. Ízléses csomagolás, tisztességes ár. 6 pont és 2500 Ft.

Gizella Tokaji Furmint/Hárslevelű 2019

Jó házból származó, csavarzáras, fátlan tokaji száraz 8 euróért. Egy újabb Gizella-bor, amiben remek savak vannak, nem vágnak, nem ütnek, de megtartanak, több hullámhosszon terjednek. Az illat közepesen intenzív, hívógatóan gyümölcsös – körte, őszibarack, ananász -, a háttérben kovakő és szerecsendió. A kortynak van súlya és mélysége. A finoman adagolt maradékcukor kidomborítja a gyümölcsöt és jó egyensúlyt alkot a savakkal. 6 pont és 2850 Ft. (AM)

Péter Pince Mézes-mály Furmint 2019

Vibráló, precíz, szokatlanul illatos és kedves furmint. Édes fehér őszibarack, szőlő, egzotikus gyümölcsök az illatban, bujaságát kellő frissesség ellenpontozza. Játékos, kerek, könnyed, mégis roppant zamatos korty, messze átlag feletti utóíz. Példás modern tokaji. 6 pont (88/100), 3000 Ft. (Németi Zoltán)

Bardos Verdejo 2020

A verdejo ma a legnépszerűbb spanyol fehér fajta. Ideális partibor, üde, ropogós gyümölcsbomba, a sauvignon blanc kevésbé karcos alternatívája. Az illat intenzív, behízelgő – citromtorta, egressel és bodzával, melegebben sárgadinnye és florális jegyek csatlakoznak. A harsány illatra szelídebb korty következik, a textúra selymes, a sav komplex és élénk, de nem éles, a rózsaszín grapefruit és sárgadinnye aromákat szépen megemeli és hossza kitartja. Az egyensúly fontos eleme a grapefruit fanyarsága, ami hozzájárul a frissességhez. 6 pont és best buy 3450 forintért. (AM)

Vörösek

Aldi Villányi Shiraz 2020 (Csányi Pincészet)

Minden évjáratban kicsit más és mindig jó. Az áráért egyenesen kiemelkedő, ezer forintért nem sok vörösbor lehet versenytársa a hazai piacon. 2020-ból teltebb lett, 14%-os alkohollal, ami melenget a finisben, ugyanakkor kellemesen krémesíti a kortyot. Az igen érett alapanyag ellenére élénk és primőrösen friss a bor, illatos, áfonyás és játékosan könnyed. Csak a gyümölcsről szól. Szuper alapbor. 4/5 pont (83-84/100). (Németi Zoltán)

Teleki Villányi Kékfrankos 2018

Autentikus hétköznapi vörösbor. Ungarische chianti. Érdemes kicsit levegőztetni és a méretesebb burgundis poharat is meghálája a kifejezetten villányi karakterű, vonzóan fanyar és roppant fűszeres, vadmeggyes illat. Egyszerűen jó inni, gördülékeny és rendezett, ugyanakkor száraz és behízelgésmentes, nem tömít, nem lehet ráunni. Bárcsak ilyen lenne az átlag, amit ennyiért leemelhetünk a polcról. 4,5-5 pont, best buy, cca. 1100 Ft. (Németi Zoltán)

Chateau de Fauzan 2019

Ez az Aldi olcsó rónija, igaz, nem róni, hanem minervoái. A háttérsztori itt olvasható. Botrányosan fiatalon dobják piacra, csak hosszas dekantálás vagy a bontás másnapján derül ki, hogy nem volt kidobott pénz (harmadnapon, hogy egy brutális best buy). Intenzívebb és elnagyoltabb, mint a róni átlag – az édes édesebb, a fanyar fanyarabb -, viszont ilyen koncentrációt és ennyire csábító aromákat nem szokás ennyiért elkótyavetyélni. 6 pont és 1800 Ft. (AM)

Eszterbauer Tanyamacska Kékfrankos 2019

10/10 a maga súlycsoportjában (könnyed vörös, középosztály alja). Sziporkázó, áradó illat édeskés piros gyümölcsökkel, leginkább cseresznyével, no meg eltéveszthetetlen Eszterbauer-karakterrel. Alig közepes test, annál jelentősebb intenzitás; csupa gyümölcs és zamat, kedves, szekszárdias kereksége mellett is száraz íz. Vidám, életteli és roppant karakteres bor, nem lehet betelni vele. 5,5 pont (86/100), cca. 1900 Ft (Borfalu, Pannon Borbolt és egyéb online tékák). (Németi Zoltán)

Eszterbauer Sógor Kadarka 2019

Akárcsak kékfrankos párja, tökéletes a maga nemében. Példaértékű kadarka, botritisz és egyéb hibák nélkül. Klasszikusan világos, fanyar cseresznyés, hecsedlis, fűszeres illatú és szellős szövésű, ám itt már szerkezetről is beszélhetünk. Kellően gyümölcs, ugyanakkor nem könnyen megfogható, az élmény jó alap burgundit idéz.   5-6 pont (87/100), cca. 1900 Ft (Borfalu és egyéb online tékák). (Németi Zoltán)

Sebestyén Indigó 2020

Az Indigó a megtáltosodott bisztróbor, a felnőtt gyümölcskoktél, a rágómentes beaujolais nouveau, a kigyúrt rozé. Kicsattan az egészségtől, mintha egy marék málnába harapnánk bele. Fotografikus hűséggel hoz természetes gyümölcs ízeket, másrészt, olyan sziporkázó savak vannak benne, ami energiával tölt fel. Valószínűleg ez a legjobb bisztróbor, amit valaha ittam. Erős 5 pont és 2590 Ft. (AM)

Szentesi Pinot Noir 2018

Líraian szép gyümölcsösség. Ez a meghatározó motívum, és közben minden szólam a keze alá játszik: komplex, vonzó, természetes, gördülékeny, selymes, hosszú, finom szövetű tanninnal. Az illat csipkebogyós, naspolyás, málnás és ízben is ezt kapjuk vissza. Ezt a bort kóstolva talán még a legelvakultabb tanninzabáló cabernet-rajongók sem húznák el a szájukat. A 7 pont felső határa és mindössze 3500 forint. (AM)

Zachár Kékfrankos 2018

Karakteres, elragadó kékfrankos, amiben el lehet mélyedni és amit egyszerűen fogyasztani is öröm. Az illatban egyedi zsályás fűszeresség, finom bőrös jegyek, háttérnek füstös, medvecukros hordó. Remek beltartalom alacsony alkohol mellett (12,5%), ízes, kulturált savak, fajtahű élénkséggel. 6-6.5 pont, 3700 Ft (Borfalu bortéka) (Németi Zoltán)

Pezsgő

Tesco Finest Cava 2017

Nem éri el egy champagne tisztaságát, nemességét, de köröket ver az olcsó riválisaira. Nagyon jó az érlelési aromák és a gyümölcsök aránya, meglepően finom a buborék minősége, a korty telt és strukturált, a lecsengés hosszú. 6 pont és az ára zavarba ejtően alacsony: akcióban 1800, egyébként 2300 Ft. (AM)

Kreinbacher Extra Dry

A Kreinbacher Pince uralja a magyar pezsgő mezőnyt, az Extra Dry a kínálatuk legpopulárisabb stílusú tagja. Az illat friss, izgalmasan fűszeres, egyedi. Kóstolva szuper gyümölcsös, viszonylag komplex, dinamikus, miközben a buborék és a sav csiszoltabbnak hat, mint más Kreinbacherekben. A dozázs a duplája a pinceátlagnak – ez kevés ahhoz, hogy édessé tegye, viszont elég ahhoz, hogy simítson a savakon és elnyelje a kesernyét. 7 pont és általában 4500 ft körül kapható. (AM)