Legjobb vételek – 2020 nyár/ősz

Fehérek

Nyári Ödön Badacsonyi Olaszrizling 2018 (2 literes)

Hagyományos parasztmagnum koronazárral, és bár gyaníthatóan tartályban készült, mérhetetlen távolság választja el a reduktív techno-borok világától. Először is ez egy vaskos és életerős anyag, nem egy savanykás tutti-frutti oldat. Másodszor, megcsapta a botritisz füstje, ami mindig ad egy extra dimenziót. Autentikus, ízgazdag, energikus. Ár/értékben kirúgja a ház oldalát: 1800 Ft (0.75-ös palackra konvertálva ez 675 forintot jelentene). (Hasonló  minőség, azonos formátum és ár a 2019-es Chardonnay is.) (AM)

Sabar Olaszrizling Birtokbor 2018

Évek óta stabil ajánlás. Olaszrizling ennél csinosabb aligha lehet: színpompás, kontúros, intenzív, gömbölyű, eleven, szaftos, jó ízű. A Sabar borásza, Földi Bálint különleges tehetség. 2500 forint. (AM)

Gizella Furmint-Hárslevelű 2019

Jó házból származó, csavarzáras, fátlan tokaji száraz 8 euróért. Hol rejtették el a kandi kamerát? Az illat közepesen intenzív, hívogatóan gyümölcsös – körte, őszibarack, ananász -, a háttérben kovakő és szerecsendió. A finoman adagolt maradékcukor kidomborítja a gyümölcsöt és jó egyensúlyt alkot a komplex savakkal. 2850 Ft. (AM)

Pannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2019

Itthon szinte egyedüliként, a Pannonhalmi Főapátság rieslingjei németül beszélnek, ehhez képest részletkérdés, hogy van-e akcentusuk. Gyönyörű illat: intenzív, bodzás, citrusos, őszibarackos, narancsvirágos. Kóstolva echte riesling savakat kapunk, a korty lédúsan gyümölcsös, jól strukturált. Minél melegebb az idő, annál hűvősebb. 2950 Ft. (AM)

Géró Péter Somlai 2016

Olyan ez, mint a Loch Ness-i szörny, csak tényleg létezik. Géró Pétert még éppen csak felfedeztük, már abba is hagyta a borászkodást. Ez a tétele is beragadt, pedig az egyik legjobb magyar fehér, amit valaha kóstoltam: komplex, gerinces, kiegyensúlyozott, mézes, virágos, trópusi gyümölcsös, gyógynövényes és zöldfűszeres jegyekkel. Áttetsző, éterien tiszta korty, hosszú, részletgazdag lecsengés. 3000 forintért ajándék. (AM)

Gizella Pince Barát Hárslevelű 2018

Precíz és kristálytiszta, akár egy osztrák vagy ausztrál fehérbor. Tömve van zamattal, színekkel, egészen komoly az íze, és noha tükrözi a hárslevelű lágyabb arányait, nem öblös vagy alkoholos (13%). Kimagasló tokaji, nemzetközi csúcsbor-színvonal. 3390 Ft (Bortársaság), best buy.

Moulin de Gassac Picpoul de Pinet 2019

Történelmileg a picpoul a dél-francia halbor, de minden háttérismeret nélkül is könnyű beleszeretni. A kompozíció két fő motívum összhangzatára épül: édes gyümölcs és pikáns fanyarság. Illatban gyömbér, sárgadinnye és citrusok, ízben őszibarack, mandarin és só. Csiszolt, elegáns, modern bor. 3500 Ft. (AM)

Vörösek 

Lidl Chianti 2018

Alsópolcosként is képes hozni a chiantik mediterrán, egyszersmind finoman fanyar és rusztikus karakterét. 1200 forintért kevés ilyen karakteres és élvezetes alapvöröst találni itthon. 5 pont, best buy. (Németi Zoltán)

Günzer Tamás Syrah 2018, Villány

Elvárásokon felül. Intenzív, áradó és fajtajelleges. A fajta játékos iskolázásban. Talán amerikai hordó adja a melaszos-rumos felhangot? Syrah-nak hűvös klímás, élénk, a gyümölcsök inkább pirosak. Közepes test, mérsékelt tannin és szerkezet, a hangsúly a fogyaszthatóságon van. Remek. 5,5 pont, cca. 2000 Ft (Auchan), best buy. (Németi Zoltán)

Chateau de Fauzan Minervois 2018

Syrah, grenache és carignan Dél-Franciaországból. Bontáskor alig mutat valamit abból, amit egyébként tud, dekantáljuk egy nappal korábban (vagy érleljük két-három évet). Az illat alapvetően sötét, a spektrum kátrányos, tintás végétől az oregánón és a feketeföldön keresztül a szederig és kékvirágokig nyújtózkodik. Kóstolva nagy test és még nagyobb energiatartalom jellemzi. Van sava, borsa, tanninja. 1800 Ft – sok bor kevés pénzért. (AM)

Günzer Zoltán Cabernet Sauvignon 2017

Semmi izmozás, semmi arcoskodás, ez egy okosan kivitelezett, gazdaságos villányi. Ízgazdag, szaftos, friss, szórakoztató. Az érett cabernet sauvignon csábítóan mély illatával fogad, feketeribizli, málna, cseresznyelikőr és őrölt piros paprika, amelyet a hordós érlelés ánizsra és szerecsendióra emlékeztető jegyei színeznek tovább. Közepesen testes, a frissen szedett gyümölcs intenzív zamatával és élénk savaival. A lecsengés hosszú, finoman csersavas és gazdagon gyümölcsös. 2950 Ft (AM)

Kúria Sopron Merlot 2017

Egy unásig ismert fajta váratlanul kifinomult, a termőhelyet is hűen tükröző megtestesülése. Mintha a sokszor visszasírt ezredfordulós Weningerek támadtak volna föl. Gyönyörű illat, a minőségi hordó jegyei mellett cseresznye, málna és ibolya. Kóstolva kristálytiszta, élénk, energikus, remek egyensúllyal. Klasszis bor, komoly érlelési potenciállal és csak 3090 forint. (AM)

Casa Rojo Musso Red 2018

10 euró alatt egy fejjel a mezőny fölött. Tempranillo, de nem Riojából, ez magyarázhatja az árat. Ennyire üde, frissítően élénk vörösborral nagyon ritkán lehet találkozni. Mindent tud, amit egy olcsóbb vöröstől elvárhatunk, a sav és a tannin minőségében pedig a felső kategóriának is leckéket adhatna. 3265 Ft. (AM)

pezsgők:

Kreinbacher Rosé Brut

Alapvetően a klasszikus receptet követi: 58% pinot noir és 37% chardonnay. Fején találja az arany középutat az érlelési és a primér aromák között. Az illat az obligát briós, kekszes jegyek mellett jó adag epret, őszibarackot és mandulát kínál. A korty tartalmas, strukturált, ugyanakkor friss és jóízű. A rozé champagne-ok árrobbanása idején ez a szerény származású rokon verhetetlen ajánlatnak tűnik. (Az évjáratos magnum persze még jobb.) (AM)

P-M Chermette Cremant de Bourgogne Brut NV

Színtiszta chardonnay három évjáratból házasítva, 18 hónapot érett seprőn, a dosage alacsony (6g/l), a kén minimális. Egy komolyabb champagne súlyával, textúrájával, érlelési aromáival nem tud versenyezni. Egy komolytalanabbéval viszont igen, és persze bármi mással, ami pezseg. Legfőbb erénye a tisztaság, a virágos, csábító aromatika és a frissesség. Finom, diszkrét habzás, könnyed, de nem súlytalan korty, kulturált savakkal. Kiegyensúlyozott és elegáns. Az ár/érték arány még mindig jó, a fogyási sebesség/ár arány ellenben katasztrofális.