Legjobb vételek – 2023/24 tél

Egy ideje már motoszkált bennem a gyanú, hogy a magyar bor óriási versenyelőnybe került, vagy csúnyán elértéktelenedett, vagy zavar támadt a hazai vásárlóerőben, vagy mindez együtt. Az elmúlt másfél évtizedben a magyar borok ára emelkedett ugyan, nem is keveset, de a külföldiekhez képest ez legfeljebb inflációkövetést jelent. Kezembe került egy 2009-es Bortársaság árlista. A Heimann Barbár akkor ezer forinttal volt olcsóbb, mint a Chateau Pedesclaux, most 21 ezerrel. Egy Gere Solus 2500 forinttal volt olcsóbb, mint egy Antinori Tignanello, most 29 ezer a különbség. A Szepsy Furmint 300 forinttal drágább volt, mint a William Fevre Chablis, most 5 ezerrel olcsóbb. Úgy tűnik, tehát, hogy a magyar borászatok az elmúlt 15 évben nem tudtak a versenyhelyzetükön javítani. A mélyelemzést meghagyom másoknak, mi, fogyasztók azzal főzünk, ami van, azt isszuk és annyiért, amit adnak. Íme, a listánk az aktuálisan legjobb vételnek tartott borokkal. Egészségünkre!

Fehérek

Nyári Ödön Olaszrizling Folyóbor 2021

2021-ben a chardonnay belefulladt az alkoholba, így kedvenc magyar UFO-mból – kétliteres folyóbor koronazárral – csak az olaszrizlinget tudom tiszta szívvel ajánlani. Illatos, zamatos, a fajtát, a termőhelyet és a forró nyarakat egyaránt felidéző bor. A titok talán csak annyi, hogy jó helyen, jó szőlőt lelkiismeretesen művelnek és a pincében nem bűvészkednek. 2500 Ft, ami 0,75-ös palackra átszámolva 940 forint és nem ez a bor legnagyobb érdeme. (AM)

Ikon Rajnai Rizling 2022

Évek óta megbízhatóan hozza a tartályos, fajtajelleges, lendületes és gyümölcsös figurát. Nyilván nem egy korszakos egyéniség, de ha szeretjük a rajnai rizlinget és szeretnénk olcsón megúszni, akkor továbbra is ez az egyik legjobb megoldás, ráadásul, széles körben elérhető. Korábban több volt benne a maradékcukor, ebben az évjáratban már az észlelési küszöb felé közelít anélkül, hogy ezzel elveszítette volna gyümölcseit. (AM) 2850 Ft.

Pannonhalmi Főapátság Tricollis fehér 2022

Éveken át hanyagoltam, így nem tudom, hogy milyen fejlődési utat járt be, mindenesetre az aktuális verzió egy okosan megszerkesztett és hibátlanul kivitelezett olasz- és rajnai rizling alapú házasítás traminivel és pinot blanc-val ízesítve. Tiszta, friss, egyenes, zamatos. Mint egy frissen sült almás rétes. Ezt a bort Déltirolban sem szégyellnék. 2990 Ft. (AM)

Gizella Pince Tokaji Cuvée 2021

Még öt évvel ezelőtt sem fogadtam volna arra, hogy Tokajban, furmintból – vagy hárslevelűből – készülhet ilyen bor. Intenzív, német rieslingeket idézően áttetsző, gyümölcsös, eleven, koncentrált és izgalmas. Mer a szőlőre támaszkodni, és a szőlő nem hagyja cserben. Merőben új dizájn, mégis furmint, mégis hárslevelű és tokaji. Nagyon jó ízléssel, mesterien kivitelezett koncepció. 3750 Ft. (AM)

Etyeki Kúria Chardonnay 2021

Évek óta sztenderd ajánlás. Ebben az agyonzsúfolt kategóriában is tisztességesen helyt áll, kerek, finom, élő és kulturált bor. Nem tesz fel kérdéseket, nem rejt titkokat, nincs benne kihúzható talajszelvény vagy kézműves személyazonosító. Egyszerűen egy igényes fehérbor jó áron. 3750 Ft. (AM)

Pannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2022

Optimálisan érett szőlőből, biztos kézzel elkészített, sem nem savanyú, sem nem édes, az árkategóriájának megfelelő német rieslingek átlagszínvonalát elérő bor. Díszítőjegyei alapvetően a citrusos vonalon mozognak, szőlővel, sárgaalmahéjjal és zöld őszibarackkal kiegészülve. Kóstolva közepesen testes, friss, lendületes, vibráló savakkal, tiszta ízekkel, enyhén cseres és fanyar lecsengéssel. 4000 Ft. (AM)

Casa Rojo Gabacha Sauvignon Blanc 2022

A gyümölcsbomba tankönyvi példája. Gyönyörű illat (körte, ananász, mézdinnye), nagy, kerek korty, illesztési hézagok nélkül. Friss ez is, de ami magára vonja a figyelmet – a finomságon túl -, az a fiatal sauvignon blanc-oknál szokatlan harmónia. Gömbölyű. 4990 forint. (AM)

Fento Albarino 2022

Aki bennünket olvas és még nem kóstolt albariñót, az nem is olvasott bennünket. A Fento nemcsak az itthon elérhető mikronnyi metszetben tartozik a legjobbak közé. Egy rajnai rizling és egy sauvignon blanc aromagazdagságát és erejét hozza, de az összkép kerekebb, teltebb, a sav egy fokkal szerényebb és szelídebb. Komplett gyümölcskoktél, de nincs benne semmi túltolt, művi, egyszerűen optimálisan érett gyümölcsből készült egy tehetséges fajtából. A seprőn tartás ízben, textúrában, a savak jellegében izgalmas plusz dimenzióként jelentkezik. Ártól függetlenül is remek fehérbor. 6500 Ft.

Rozék, sillerek

Kislaki Pirosbor 2022

Etalon siller. Gazdagon gyümölcsös, áradó illat, nem rozés, nem vörösboros, meggyes, koktélcseresznyés jegyekkel. A korty lédús és kerek, kellemesen lendületes, csipetnyi CO2, érintésnyi tannin támogatja, minden a helyén. Csupa kellem és zamat, talán a legjobb siller, amit idáig kóstoltam. 6 pont, best buy (1995 Ft, Veritas). (Németi Zoltán)

Tüske Panni Siller 2022

Illat és íz a vörösborok világához közelebb, reduktív ropogás helyett hagyományosabb karakter, fanyar fűszeresség, faeper, főtt eper, zsályás-gyógynövényes jegyekkel. Kóstolva vonzóan lágy, kerek és telt, jelzésértékű tanninnal. Tradicionális, mesterkéletlen, igazán jól iható, és zamatmélységben, beltartalomban is lényegesen a pályatársak zöme fölé nő. 6 pont, best buy (2390 Ft, Radovin). (Németi Zoltán)

Figuiere Mediterranée

Évek óta ez a legjobb belépő a provanszi rozék kifinomult világába. Világok választják el a recsegő, ropogó kelet-európai próbálkozásoktól. Nem olyan arisztokratikus, mint a kétszer ennyibe kerülő nagytestvérei, de a színtől kezdve, az aromagazdag, krémes kortyon át, a hosszan tartó, finoman fanyar és simogatóan cseres lecsengésig minden ízében kényeztet. Komplex, koncentrált, komplett bor. 4950 Ft.

Vörösek

Tesco Finest Tempranillo Campo de Borja 2022

Akár az előző évjárat: letisztult, fa- és rusztikusságmentes tempranillo. Eszményi érettségű gyümölcs, tökéletes kerekség, minden részlet a helyén. Messze áron felül teljesít, 5,5 pont, 1600 Ft (Tesco), best buy. [Fotó: tesco.hu] (Németi Zoltán)

Bodri “mal” Malbec 2022

Ha a korábbi évek magasabbra pozícionált, nehézveretű Bodri vöröseire gondolok, elképzelhetetlennek tűnik, hogy ez ugyanabban a pincében készült. Friss és élénk, dinamikus, akár egy kékfrankos. Elsőre primőr és illatos, de levegőzve mélyül és egyre malbecesebb, tipikus borókás és fekete ribizlis jegyekkel. Félelmetesen csiszolt, a textúra gyönyörű, sav, tannin tökéletes és arányos, alacsony alkoholjának hála remekül iható. 6 pont. 2260 Ft, Veritas, selection.hu. (Németi Zoltán)

Pierre Chanau Blaye Cotes de Bordeaux 2019

Egyszerűen tökéletes. Igazi bordeaux-i élmény, elegáns, egyensúlyos, a legapróbb részletig kidolgozott és eltéveszthetetlenül hozza a borvidéki karaktert. Fekete ribizlis, szilvás, grafitos aromák, lehengerlően bársonyos textúra, tartalmas íz. Élvezetes, szép bor potom pénzért. 6 pont, 2500 Ft (Auchan). (Németi Zoltán)

Kiss Gábor Rouge 364 2022

Villányi vörös újraértelmezve. Hozza a bordeaux-i fajták pirazinos karakterét, déli érettséggel és bőkezűséggel, viszont nem érezni a fahordót, a gyümölcs pedig szokatlanul életteli. Bársonyos, haraphatóan sűrű kóstolva, ízében is megkapjuk az extra, lédús jelleget, némileg rusztikus, tapadósan tanninos finissel. Élvezetes, megszelídítetlen, energikus bor. 6 pont, 3450 Ft. (Németi Zoltán)

Heimann & Fiai Kadarka 2022

Kiemelkedő kadarka. Az egész fürtös erjesztéstől kapott egy zöldes tónust az aromatika, ám extra vibrálást és izgalmas tanninszerkezetet, már-már burgundis karaktert is. Feszesebb, tartalmasabb a megszokott kadarkáktól, az egyensúlya példás. Izgalmas, kortárs bor. 6,5-7 pont, 4350 Ft. (Németi Zoltán)

Josep Grau Volador Negre 2020

Josep Grau a spanyol legújabb hullám kiemelkedő képviselője. Kisszériás, kézműves, őshonos, öregtőkés, elegáns és friss borokat készít a priorati katlan, déli peremén Montsantban. Ez az alapbora, és némi szellőztetés után felültet a varázsszőnyegre és elrepít. A garnacha kerekíti, szelídíti, a cariñena űzi, hajtja. Az illatban málna, szilva, kékvirágok, avar, boróka, babér, kóstolva is fűszeres és pikáns a kékbogyós gyümölcsök mellett. Energikus, részletgazdag, hosszú. Nincs benne semmi túlzás, durvaság, ugyanakkor igazi bor manikűr/pedikűr nélkül. 5200 Ft.

Kiss Gábor Carte Blanche 2022

Végre Villány is villant egy hagyományos magyar fajtával (a cifra név mögött egy kékfrankos rejlik). Ahogyan az várható, a húsosabb, teltebb, érettebb oldalt képviseli, de a ló túloldalától bőven innen. A fajtát alapból túl savasnak találó édesszájúak is rápróbálhatnak, ugyanakkor a klasszikus KF erényekért lelkesedők is személyiséghasadás nélkül élvezhetik. Ha kékfrankosügyi államtitkár lennék, ezt nyomatnám óriásposzteren (előtte persze egyeztetnék Kiss Gáborral, hogy a címke ne hófehér legyen, hanem éjkék). 5450 Ft. (AM)

Cuilleron Syrah 2022

Amikor az első kortyot megkóstoltam, alig hittem a számnak és a retronazálisnak. A goth bogyóuniverzum legsötétebb és legbársonyosabb bugyraiba zuhantam, mintha a Just like honey-t sikerült volna cseppfolyósítani. Kirobban a pohárból és beragyogja a garatot. Gyümölcsbomba, stílussal. Korát figyelembe véve nem meglepő, hogy van még egy kis primőrös jellege, de hibátlanul hozza a syrah-tól alapból elvárható füstölt sonkás, borsos jegyeket is. 6500 Ft.


Pezsgők

Antech Limoux Tradition Brut

Egyes legendáriumok szerint Limoux a pezsgő őshazája. Akár így van, akár sem, érdemes megjegyezni, mint nagy hagyományokkal rendelkező champagne-alternatíva. 90 százalékban mauzac. Egy champagne-tól definiáltabb illatot várnék, de ez nem egy champagne, és ezen az álkifogáson kívül mást nem tudnék felhozni ellene. Arányos, lendületes, tartalmas, száraz, engem megvett. Pláne 10.00 euróért. Itthon is lehet kapni (de feltételezem, hogy lassabban pörög, és én futottam már bele fáradtabb palackba). (AM)

Leclére-Pointillart Brut Tradition 1er Cru

Borzasztó címke, abszurd ár (párban vásárolva 7600 Ft/palack). 100% pinot noir. Nyilván nem egy nüanszbajnok, de alapvetően mindent megad, amit egy champagne-tól várok. Élesztős, kalácshéjas, cseresznyés, almás illat. Tiszta, intenzív ízek, gyümölcsös, szaftos, lendületes korty, hosszú lecsengés. Csupa élet, minden durvaság nélkül. Ameddig ellátok, ez folyamatosan szerepelni fog az újrarendelni-listámon. (AM)