Strekov 1075 Fred #1

Amikor májusban Zsoltnál töltöttünk egy ferde éjszakába hajló délutánt, szóba került a tipikus kérdés: “Honnan a név?”. Mivel a jegyfüzetemben mindössze egy szót találtam másnap reggelre, így nem igazán emlékszem, talán valami ilyesmi volt a válasz: “A glass of red, vagy Friendly Red, ahonnan már csak egy lépés a Fred.”

És valóban, ezt a pirospozsgás örömbort vétek lenne kihagyni. Mintha egy ribizli dzsembe illatolnánk, mellé képzeljünk finom mályvacukrot. Persze nem ilyen egyszerű a képlet, mert a pirosbogyós tengelyen szinte minden szóba jöhető gyümölcsöt felsorolhatnánk. Egyébként 60% alibernet 16-ból és 40% dunaj 17-ből, az első öreg hordóban, a második acélban csiszolódott, majd 2018 februárjában került koronazár alá. És mire jó a koronazár? Hogy megtartsa ugyanazt a frissességet, amit a palackba kerüléskor élvezett a bor. Primőr gyümölcsaromák finoman fanyarkás játékossága, frissítő, felüdítő savasság, minimális, de selymes tannin. A legjobb iskolapélda egy bisztró vörösre, amiből egy pohár garantáltan nem elég. A tanult francia erre mondaná: glou glou. Reálisan valahol 5 pont környékén, de ezt inni kell, nem pontozgatni. 4.399,-

Sütő Zsolttal és boraival november közepén találkozhattok a Mitiszol? fesztiválon, vagy egy nappal korábban Bécsben a Weinskandal rendezvényén.