Legjobb vételek – 2023 tél/tavasz

Különös időket élünk, állandósult az átmenetiség, szakadnak a szállítási láncok, idegesen rángatóznak a tőzsdék, távoli és közeli pillangók szárnycsapásai fűtik az inflációt. Némi vígasz, hogy a borászok egyre jobb borokat készítenek és bár az árak egyetlen irányt ismernek, szórakoztató értékét tekintve egy palack bor még mindig a jobb befektetések közé tartozik. Érdemes fejben áttérni az euróban számolásra, ezzel a kis trükkel sokat tehetünk a kardiovaszkuláris egészségünkért. De térjünk a lényegre: maradt még bőven megfizethető jó bor.

Fehérek

Nyári Ödön Chardonnay Folyóbor 2020

Kedvenc UFO-m a magyar borpiacon. Kétliteres folyóbor koronazárral. Retró a köbön. Olaszrizling párját már sokat fényeztem, most a változatosság kedvéért álljon itt a Chardonnay. Ha tényfeltáró újságíró lennék, akkor utána kellene járnom, hogy Nyári Ödönnek miért sikerül ennyiért ilyet, másoknak pedig miért nem. Én azonban röghöz kötött bölcsész vagyok, és a karosszékből elméleteket gyártok: jó helyen, jó szőlőt lelkiismeretesen művelnek és a pincében nem bűvészkednek. 2300 Ft, ami 0,75-ös palackra átszámolva 860 forint és nem ez a bor legnagyobb érdeme. (AM)

Ikon Rajnai Rizling 2022

Évek óta biztos pont és egyre szárazabb. A 2022-es a maradékcukor visszaszorulása mellett is finom, élénk és ízgazdag (zöld őszibarack, egres, fehér virágok és citrusok). A korty friss és energikus, igazi rieslinges sav-polifóniával. Határozott egyéniség, de nem vaddisznó. A magyar rajnai próbálkozások többsége csak árban emelkedik fölé. 2590 Ft. (AM)

Etyeki Kúria Chardonnay 2020

Amikor nem furdal a kíváncsiság, nem hajt a tudásszomj, pusztán egy palack jó borra vágyunk, ami nem sértődik meg, ha toll és jegyzetfüzet nélkül isszuk meg, akkor a 10 euró alatti kategóriában évek óta egy magyar chardonnay az egyik legjobb tippem. Csiszolt, kulturált, európai bor, amiben a félamatőr vacsoravendégeink ugyanúgy megtalálják a szépséget, mint kényes ízlésű kóstolótársaink (főleg, ha nem látják a címkét és a nevet). 3350 Ft (AM)

Konyári Loliense Fehér 2022

Chardonnay, sauvignon blanc és olaszrizling házasítás. Az illat friss, élénk, megnyerő – alapvetően egy fésültebb, konszolidált sauvignon blanc-ra készüljünk. Kóstolva szuper gyümölcsös, amibe fanyar jegyek, csipetnyi cseresség és az acélos savgerinc visz izgalmat. Minden korty jól esett és minden harmadik kortynál felmerült, hogy a sav még kissé zabolátlan. A palack vége felé járva mégis az a határozott kép alakult ki bennem, hogy ez egy érlelésre méltó bor és ha 2-3 év palackmagányra ítélném, azzal mindketten jól járnánk. 3350 forint.

Gizella Pince Tokaji Cuvée 2021

Még öt évvel ezelőtt sem fogadtam volna arra, hogy Tokajban, furmintból – vagy hárslevelűből – készülhet ilyen bor. Intenzív, német rieslingeket idézően áttetsző, gyümölcsös, eleven, koncentrált és izgalmas. Mer a szőlőre támaszkodni, és a szőlő nem hagyja cserben. Merőben új dizájn, mégis furmint, mégis hárslevelű és tokaji. Nagyon jó ízléssel, mesterien kivitelezett koncepció. 3450 Ft. (AM)

Kristinus Analóg 2021

Ajánlónk történetének első natúrbora. A naturista köménymagnak talán nem elég radikális, aki viszont először csak a lábujját akarja belemártani az alacsonykénes újhullámba, mielőtt fejest ugrana, tökéletes tesztalany. Intenzív, izgalmas, illatosnak mondható illat, rétegzett textúra, komplex savak. Oltja a szomjat, jól iható és jó ízű (grapefruit és gyömbér), határozottan sós lecsengéssel. 4290 Ft (AM)

Cesari Pinot Grigio Delle Venezie 2021

A szürkebarát a prosecco mellett az olasz boripar gőzhengere, kritikusok szerint szégyene (l. “a pinot grigio olaszul azt jelenti: víz”). A fajta híre és a leplezetlenül 1.0-ás reduktív technológia ellenére ez egy hibátlan alapbor, a maga kategóriájában remekmű. Intenzív, tiszta, friss, fiatalosan sziporkázó. Kackiás savak, magávalragadó lendület, szaftos korty, fanyar lecsengés. Minden szinten jóízű. Frissít és feldob. 4290 forint. (Hiba lenne túlértékelni a vivinót, de azért az ilyen szintű lelkesedés ebben az árkategóriában ritka.) (AM)

Pasqua Black Label Pinot Grigio 2021

Csinos, úgy palackilag, mint beltartalmilag. Fura módon, első blikkre egy Figula olaszrizlingre emlékeztet – intenzív illat, húsos korty, gazdagon gyümölcsös, aztán a végén mandulásan fanyar. Mindene a helyén, reduktívnak kimondottan komplex és csiszolt. Az illatban virágpor, citromhéj, zöld- és sárgaalma, ráadásnak sárgadinnye. Zamatos, friss korty, selymes szövet – jól leplezi az acéltartályt. Az olaszok válasza a Matuára: jó ránézni, még jobb meginni. 6 pont és 4590 Ft. (AM)

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Tramini 2020

Bármelyik 2020-as Györgykovács szerepelhetne itt. A Sárgamuskotályban a gyönyörű illathoz, lendületes, olajos, zamatos és száraz korty társul. Az Olaszrizling az egyetlen, amin érződik a hordó, de csak érzéssel, sós és rétegzett, mint egy somlói chablis. A Tramini olyan, mint lenni szokott: sziporkázó. De nem nagyon, nem vakít el, nem fülsiketít, nem döngöl a földbe. Elegáns. Nem tömény, nem émelyítő – felemelő. 6550 Ft. (AM)

Vörösek

Teleki Villányi Kékfrankos 2019

Pannon rosso. Autentikus kisvillányi finoman érlelt karakterrel, fanyar fekete cseresznyés, diszkréten füstös tónusú illattal, a kékfrankos élénkségével, ám megszelídített savakkal. Mindene a helyén és jó inni. A Teleki sorozat talán legerősebb darabja, kis pénzért egy szerethető, jó bort kapunk. 5 pont, best buy, 1250 Ft, Auchan. (Németi Zoltán)

Eszterbauer Komám 2019

Bordeaux-i és hazai fajtákból összerakott szekszárdi alapvörös. Előbbiek fűszeres aromavilágát kínálja utóbbiak könnyedségével, a borvidékre jellemző, pirospozsgás kedvességgel. Remek formában van, összesimult és intenzív, gördülékeny és lédús, tökéletes kerekséggel. Élvezetes büdzsévörös szomjoltó érdemekkel. 5 pont, 1400 Ft, Lidl. (Németi Zoltán)

Chateau Teleki Cabernet Franc 2017

A testes, erőteljes Villányi Franc stílus palackéréssel megszelídítve. Sok íz, jó középkategóriás koncentráció több, mint versenyképes áron. Meleg évjáratból származó, ám tradicionális bordeaux-it idéz grafitos illata, a fajta babéros és vegetális jegyeivel az előtérben. Tanninos, izmos, de csak mérsékelten rusztikus. Remek vétel 2800 forintért (Auchan), 6 pont. (Németi Zoltán)

Szentesi Kétii Érintés 2020

Cabernet franc és merlot bérelt területről. Édes tónusú, behízelgő, csipkebogyós, pemetefüves, málnaszörpös aromákkal, igazi gyümölcsbomba. Nem éget, nem is fűt az alkohol, nem csíp, nem metsz, de nem is alibizik a sav, a tannin pedig mint egy pinot noirban, finoman omlós, diszkréten támogat. 3290 Ft (AM)

Pandolfa Federico 2020

Ez egy kisebb csoda. Árban is, minőségben is. Árban azért, mert ilyen euro árfolyam mellett külföldi bor gyakorlatilag nem tud labdába rúgni a magyar piacon. Minőségben azért, mert ezen az árszinten nem szokott előfordulni, hogy két vonatkozásban is kiemelkedő legyen: nemcsak megnyerő és komplex, hanem a fajta (sangiovese) tankönyvi példája is (noha nem toszkán). Komplett bor, erővel, részletekkel, gazdag zamatokkal. 3890 Ft (AM)

Kúria Sopron Merlot 2018

Illatában málna és dohány, az egyébként jó minőségű hordó pörkölési jegyei nem uralkodnak el, még a merlot-kra oly gyakran jellemző kis zöldes stich is kivehető (ha tudjuk, hogy mit keressünk). Az illattól a lecsengésig végig kellően intenzív és egészséges. Egészen nagyboros jellege van – talán a hordó teszi -, de a frissessége, a kiváló savak, a mértékletes extrahálás megóvja az átbillenéstől. 4250 Ft. (AM)

Palacios Remondo La Vendimia 2020

Ebben a borban még soha nem csalódtam. Igényes partikellék – nehéz elképzelni azt a fogyasztót, akinek ne ízlene. Még azt sem mondhatom, hogy photoshoppal okoskodták össze. Az 50 százalék grenache szépen kikerekíti, kisimítja a tempranillót, fordítva pedig az 50 százalék tempranillo szépen visszabillenti az édességből, a krémességből a grenache-t. Nyeljük, mint kacsa a nokedlit. 5250 Ft (AM)

Cuilleron Syrah 2020

Akkor is rendszeresen vásároltam, amikor még külföldről kellett rendelni. A jó syrah-nál nincs jobb, az olcsó és jó syrah pedig a természet és a modern világ ritka ajándéka. Ez egy hibátlan észak-róni, famentes példány, erdei gyümölccsel, ibolyával, árnyalatnyi borssal. A test alig közepes, a korty élénk, intenzív ízekkel. Örök kedvenc. 5490 Ft (AM)

Pezsgők

A készletek hullámzása miatt kiszámíthatatlan, hogy éppen mi érhető el és mi nem. A helyzetet tovább rontja, hogy egy alapvetően nem évjáratos műfajról lévén szó, ugyanazon címke mögött jelentősen eltérő tartalom bújhat meg. Ez megnehezíti az ajánlást, de a lényeget úgy is tudja már mindenki: a hazai mezőnyt a Kreinbacher és a Carassia uralja. Proseccóban kiegyenlített a mezőny, de árban a Tesco Finestnek nincs igazán vetélytársa. Mint ahogy champagne-ban is a Tesco Finest a leggazdaságosabb megoldás (most már hónapok óta 4500 Ft). Akinek zsenánt a sajátmárkás champagne, de nem árérzéketlen, az a termelői champagne-ok körében keressen. Az én favoritjaim: Diebolt-Vallois, Andre Clouet, Leclerc Briant és a La Rogerie. (AM)