Trónviszály – Kreinbacher vs Carassia

Az én finom rezdülésekre kalibrált lelkemtől mi sem állhat távolabb, mint a drag race. Most mégis elkapott a versenyláz és a két legjobbnak gondolt magyar pezsgőt betereltem egy forgalomtól elzárt útszakaszba (a pimpeléstől eltekintettem). (Apropó, drag race. Feltételezem, hogy RuPaul nagysikerű sorozata a mai kelet-európai tinédzserek számára teljesen más vágányra állította a kifejezés értelmét, de az én nemzedékem, ha máshonnan nem a Grease-ből (Pomádé) tudhatta, hogy ez gyorsulási versenyt jelent.

Így aztán leesett állal hallgattam, hogy Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs legendás főszerkesztője, a gonzó-újságírás magyarországi főpapja, Hunter S. Thompson Hell’s Angels könyvének fordításában leiterjakabról leiterjakabra bukdácsolt, így lett nála a drag race-ből vontatási verseny. Ha valakit érdekelnek a műfaj igazi nagyágyúi, itt tobzódhat a magyar szürke ötven árnyalatában.)

Vissza a pezsgőkhöz. Miután évek óta üzenetrögzítő módban mantrázom, hogy ha magyar pezsgő, akkor Kreinbacher, halaszthatatlan kötelességemnek éreztem a nemrég kóstolt Carassiák kapcsán belobbant kognitív disszonanciám kivizsgálását. Más megközelítésben: találtam apropót egy kellemes hétvégi programhoz.

Tehát, félszemmel a hibakeresésen, félszemmel az élvezeteken két nap alatt elropogtattunk másfél liternyi buborékot. Nálunk bejött a trónfosztás, de ez nem feltétlenül a minőséget minősíti, inkább a saját ízlésünket. Ha a Kreinbacher robban, akkor a Carassia simogat. A Kreinbacherben zúg és dübörög a forgalom, a Carassia ehhez képest egy sűrűbben betelepített akvárium. A kalácshéjas, érlelt és élesztős jegyekben mindkettő alulteljesít, a Kreinbacher gyümölcsben erős, a Carassia inkább virágspecialista, de ezt sem veri nagydobra. Kóstolva a Kreinbacher egészpályás letámadást intéz ellenünk, és ha nagyon magas elvárásokkal közelítünk, akkor mondhatjuk azt, hogy sav és cukor nem lépnek egyszerre, illetve befigyel némi fémes jelleg, amit régebben mindig a furminttal azonosítottam. A Carassia ezzel szemben kerek, harmonikus, nem támad le, nem szorít a sarokba. Ha ébresztésre van szükségünk, vagy amúgy is nagy az alapzaj, akkor a Kreinbacher a nyerő, ha stimulálásnak az is megteszi, hogy feldobódunk az egyensúly és az elegancia szemlélése közben, akkor a Carassia a mi pezsgőnk.

A Kreinbacher 6500, a Carassia 6200 Ft. Vagyis az árcédula nem fog helyettünk dönteni.

[A Greased Lightning fotóját innen metszettem: www.hotcars.com]