Életem legkomolyabb madeiráját Tokajban ittam. Persze könnyű ezzel dobálózni, ha alig kóstolt még madeirát az ember, de ez garantáltan nem egy közönséges palack volt. A Blendy’s 200 éves fennállásának alkalmából egy különböző szőlőfajtákat reprezentáló, 40+ éves tételekből álló limitált kollekciót bocsátott ki, a sercial, verdelho, bual, malmsey és terrantez alkotta ötösből nekem a terrantezhez volt szerencsém (ez a legritkább szőlő a szigeten). Valójában 60-70 éves borokból készült a blend, 70-80 g/l maradékcukorral bír. És hogy miért is Tokajban került elém? Hamarosan kiderül.
Elképesztően komplex bor. Illatában idős konyak, meggy, viasz, kávé, étcsokoládé, levendula és különleges fűszerek. Szikkadt kátrányos fakerítés a forró napon. Ha hasonlítani szeretném valamihez a bukét, valószínűleg egy 30 éves Terjék eszenciával próbálkoznék. Szájban robban, íze rendkívül intenzív és erőteljes, lehengerlőbb, mint orrban, sós, édességét szinte nem is érezni. Jó savakkal bír, a magas alkoholt persze érezni, fűt rendesen. Hosszú, avaros, pörkölt magvas utóíz. 16-18 pont