Négy nap Tokaj, II.: Gizella és Erzsébet pince

Gizella Pince – a teraszok ura

Gizella

Eső, eső, eső. Szilágyi László a beígért csapadékért imádkozik, a Szil-völgy frissen ültetett tőkéinek szüksége van a vízre. Ha nem esik másnap sem, akkor mehetnek kézzel öntözni, tartályból, tovább tetézve az ültetés költségeit (éppen elég, hogy átmenetileg őriztetni is kell a területet, nehogy lába keljen a dugványoknak – igen, nálunk ilyen dolgok történnek, a borásznak erre is gondolnia kell). Nyugaton már esett (a Pannon Bormustra díjátadójának napját írjuk), talán itt is szándékozik végre. (Másnap aztán rákezdett, nem is igen hagyta abba azóta).

László lelkesen meséli a hegyközségi választmányi fejleményeket: fiatalítás történt a választáson, “a minőségi oldal került túlsúlyba”. Végre elindulhat valami szervezkedés, ami a borvidéket a kívánt mederbe terelheti, talán a mustsűrítménnyel édesített boroknak is búcsút inthetünk a közeljövőben. Ami a Gizella borokat illeti, a valódi izgalmakat továbbra is a Szil-völgy termése tartogatja, mind a furmint, mind a hárslevelű kiemelkedő bor; 2011-ből én utóbbit, 2012-ből előbbit érzem meggyőzőbbnek. Aszú terén 2010 igazi meglepetéssel szolgál (és nem ez lesz az utolsó utunkon), a különböző, markánsan eltérő évjáratokat kóstolva azonban 2006 látszik kiemelkedni az utóbbi évek közül.

Szil-völgy Hárslevelű 2012
6 hónap használt hordó, 13,8%, 1 g/l maradékcukor, 6,2 g/l sav. Hűvös, ropogós illat, finom grüner jelleg; nagyon tiszta, kicsit még tutti-fruttis (ezt kinövik a Gizellák). Száraz íz, jó savak, de a korty végén mégis szélesebb, krémesebb. Puritán, nem áradó, nagyon fiatal még. ígéretes. 13 pont

Szil-völgy Furmint 2012
Visszafogott, primőr, kicsit még tutti-fruttis, de illatában fehér húsú őszibarackot, mandarint és citrusokat is érezni. Kerek, testes, de elég jó a sava és száraz. Furmintos, izmos, nem igazán érezni fásnak. 14 pont

Barát Hárslevelű 2012 minta tartályból, palackozás előtt
Intenzív és behízelgő. Kissé direkt, némi fa is gazdagítja, kóstolva is direktebb, kicsit szeszes, édeskés, húsos. 10 pont

Battonage Furmint 2011
Intenzív, friss, szőlős-citrusos, őszibarackos illat, jobban összeállt már. Texturája krémes, de eléggé száraz és élénk savú, egyszerre krémes és szikár. Inkább tartalmas, mint csiszolt, lehetne elegánsabb. 11 pont

Szil-völgy Hárslevelű 2011 (két napja nyitva)
Gyönyörű, fiatalos illat őszibarackkal, szőlővel és citrusokkal, finom zöldes árnyalattal. Moderált hárslevelűs illatos jelleg. Tökéletesen egyben van, elegánsabb, egyensúlyos, finoman sós-fanyar, nagyon tiszta. Fókuszált és feszes. A Kikelet Lónyaijának kifinomultságához azért nem ér fel, de abba az irányba mutat. 14 pont

Medve Furmint 2011
Kis hordós édesítés, direktebb, jellegzetes hordós furmintos világ (acélba vele (is)!). Szájban is intenzív, széles és krémes, tipikus szélesebb furmint. Ízes, de kissé szeszes és rusztikus. 9 pont

Szent Tamás Hárslevelű 2011
Szőlő és őszibarack, hárslevelűs virágos jegyek; aromatikus és üde. Száraz, széles, lágyabb, kicsit szeszes, tipikus, terjengősebb hárs. Erőteljes, testes, de száraz. 11 pont

Látomás cuvée 2011
1300 palack, botritisz nélküli late harvest. Fiatalos illatában édes gyümölcsök, furmintos alma, szőlő és grépfrútos fanyarság. Tetszetős, lendületes sav, kerekítő, gyümölcsöt hangsúlyozó édesség, ízre inkább őszibarackos. Finom. 11 pont

2012 botritiszes édes, hordóminta
Nagyon friss stílus, sok citrussal és nyers tölggyel, botritisszel. Tömény édesség és brutál jó sav, remek lendület. Még fás és kialakulatlan, de nagyon érdekes és ígéretes.

6 Puttonyos Aszú 2010
Nagyon friss, citrusos, abszolút modern aszú stílus, sok gyümölcs (felezett őszibarack) és sok botritisz, kis tea és méhviasz. Kóstolva őszibarack konzerv leve besűrítve, savval megtoldva. Sok botritisz, roppant intenzív és savas, de elbírja a savakat. Hosszú és tömény, nem a legcsiszoltabb, de roppant zamatos és erőteljes. 14 pont

5 Puttonyos Aszú 2006
Virágpor, gyömbér, aszalt ananász, kandírozott sárgák, rengeteg gyümölcs az illatban; abszolút modern aszú, illatos, fiatalos, tiszta, kevésbé botritiszes. Szájban csodás balansz, sűrű, de lazább szövésű textúra ragacsosság nélkül. Élénk, de integrált savak, elsőre nem is tűnik olyan savasnak, pedig bőven az. Kezd kerekedni. Nagyon hosszú, nagyon intenzív, az utóíz is hosszú, finom savakkal, órákig lehetne elemezni. Nem túlzó, nem túl sok, és ez előnyére válik. A 2008-as Kikelet szamorodnival még ez sem versenyezhet kifinomultságban, de igazán remek bor. 16 pont

6 Puttonyos Aszú 2008
Erősen botritiszes év. 170 g cukor. Tiszta fűszer és gyógynövény, a 2006-os után gyümölcstelen, bár valami aszalt sárgát mutat. Fenyő? Szájban robban, intenzív, élénk savakkal. Hosszú-hosszú. Savakra épül, bombasztikus ízű, pici kesernyével. 14 pont

6 Puttonyos Aszú 2007
Fiatalos illat rengeteg gyümölcssel, mindenféle sárgákkal, tömény, abszolút modern stíl, behízelgő, kicsit trópusis.Valami érdekes fűszer ausztrálboros izgalmat csempész bele. Szájban lágyabb és krémes, noha a végén érezni, élénk savú. Hedonista, brutál sűrű, intenzív, mindenből nagyon sok, majdnem túl sok. Lezúz. 15 pont

Erzsébet Pince

Erzsebet2

Az Erzsébet Pince alapvetően két dűlőre koncentrál, a Királyra és a Zafírra. Utóbbi a tarcali Henye-domb (a környéket uraló Szent Teréz-kápolnával a tetején) felső részén terül el, nagyjából a Mézes-Mály felett; egyfajta átmenet a mádi vulkanikus és a tokaji löszös talajok között. A területek megcsodálása után (a Király különösen megkapó, engem folyton az egri Nagy-Egedre emlékeztet) a róluk származó két bor vertikális kóstolása következik. A horizontális hasonlóság egészen elképesztő, az azonos évjáratok borpárjai látványosan egybecsengenek, amellett persze, hogy minden esetben a Király a nehezebb, mélyebb bor.

2011 magabiztosan emelkedik ki a sorból, ami nem meglepetés, inkább csak további megerősítés – ez minden idők egyik legjobb száraz tokaji évjárata és kész. Minden idők talán legrosszabb tokaji évjáratából, 2010-ből borvidék-szerte készült néhány szokatlanabb stílusú, az időjárás jegyeit magán viselő, ám remek aszú, az itt elénk kerülő hat puttonyos alapanyagában viszont mintha a cudar időjárás sem lett volna képes kárt tenni. Számomra ez a bor 2010 legnagyobb és legpozitívabb meglepetése.

Zafír vertikális (hárslevelű-furmint házasítás)

2012
Furmintos, érett almás, intenzív és tiszta illat pici hordóval. Jó sav, kerek, közepes test, száraz íz, furmintos karakter. 11 pont. Én speciel el tudnék képzelni még kevesebb fát a borban.

2011
Kissé pörkölt magvas, burgundis beütésű illat (hordó? enyhe redukció? a kettő együtt?), fiatalos. Kóstolva remekül egyben van, szuper és integrált a sav. Fineszes, elegáns. 2011 nagyságát hirdeti. 13 pont

2010
Fejlett, korosodó illat, ám nem oxidált, hanem klasszikus érési jegyeket mutat (ami nem feltétlenül általános magyar borokban). Lágy textúra (2010-ben almasavat kellett bontani), egységes, egyben van, kerek. Jól iható, az évjárathoz képest tisztességes munka, de azt tükrözi: ha nem is a rothadt szőlőt (mint rengeteg 2010-es), de érezhetően egyszerűbb, gyorsan fejlődő, már most pályája végén tart. 8 pont

2009
Kis palackbuké, pici grillázs, szépen, klasszikusan fejlődik. Kerek, finoman lágy, lassan már fogy a teste, lekerekedett. Drink now. 11 pont

Király vertikális

2012
Illatos, intenzív, szinte primőr, virágos és szőlős. Testes, picit lágyabb karakter, enyhén édeskés és szeszes is. 11-12 pont

2011
Pici viasz/agyag illatban, hasonlóság a 2011-es Zafírral, kis fa. Szájban ez is a remek integráltsággal kényeztet, savai szépek, élénkek, szintén beépülve. 14 pont

2010
Lassan már korosodik, az évjáratazonos Zafírral rokon aromavilág, viszont nagyon jók a savai és még jobban egyben van. 10 pont

2009
Már kezd mézesedni, mégis szinte fiatalos. Virágos, sárga gyümölcsös, kis fával és viasszal. Finoman lágy, sima, sav nem hangsúlyos, de emellett sem édes érzetű. Gazdag, krémes, kicsit több savval még jobb lenne. 12 pont

Kövérszőlő Late Harvest 2011
Banán, szőlő, behízelgő gyümölcs, semlegesebb karakter, mégis intenzív. Szimplán finom, korrekt a sava is, édes és zamatos. Egy laikusnak maga lehet az álom. 11 pont

6 Puttonyos Aszú 2010
2010-esnek nagyon tiszta, a botritisz (meglepően) nem hangsúlyos. Kandírozott citrusok, sárgadinnye, kis méhviasz, gyönyörű és igazán karakteres. Gyümölcsbomba, krémes, élénk, de nem metsző savakkal. Elképesztő gyümölcsözön, nem a botritisz vezeti. Szép egyensúly, nem tudom, hogyan hozták ki ebből az évjáratból. 15-16 pont

Eszencia 2003
Csipetnyi dugósság, de kár érte. Egyébiránt mézes, aszal barackos, gyömbéres, modern stílusú; olajosan sűrű, élénk, de nem éles, elég jól integrált savval. Kezd avaros jegyeket mutatni, intenzív és gazdag, de nem esetlen-hömpölygő.

Aszú pálinka
Törkölyös, szilvás illatában és ízében is, tetszik.

2012 Lunel
Friss muskotály zárásként. Visszafogott szőlős illat kis bodzavirággal, kerek test, száraz íz. Korrekt. 8 pont