Philippe Bornard tant-mieux Pétillant Naturel 2016
Augusztusban, mikor a pincénél jártunk, csak álltuk körbe bambán az asztalt mi nyolcan: négy francia hazafi, egy japán, két disszidáns magyar és jómagam. Hümmögtünk magunkban, hogy kerül a poulsard illatába, – vagy ahogy a pupillini gazdák ott Arbois felett a hegyen kikérik maguknak, „az bíz ploussard” – a tyúkszaros udvar? A japán fiú óvatosan megemlíti, „Van valami furcsa az illatban.” Tony Bornard hanyagul megrántja vállát, s mondja: „Ez a ploussard.” Tisztán beugrik, mikor 4-5 éves forma lehettem, megboldogult nagyanyám harci kakasa hányszor kergetett keresztül azon a tyúkszaros udvaron, ami elválasztotta a kertet a gyümölcsöt rejtő hosteltől. Egy seprűvel kellet csillapítani a kakas harci kedvét és távolságtartásra bírni, de ez nekem nem mindig sikerült. Kegyetlen mód tudott csípni az a dög, mígnem egy sikeres akciója végén a pörkölt jelentette számára a végállomást.
A rossz emlékek ellenére van ebben a tyúkszaros bizarr illatban valami vonzó. Talán mert az idő múlásával az emlék megszépült, talán mert nem is olyan taszító, mindenesetre a neve nagyon találó. Tant-mieux: túl szép, hogy igaz legyen. És valóban, ha eltekintünk az egzotikus illattól, kicsit megtekerjük a pohárban, felbukkan benne a málna, szamóca, ribizli, majd ez a könnyed, elegáns, mindössze 8,5% alkohollal bíró gyümölcslé annyi idő alatt szalad le kilenc ember torkán (mivel ugye Tony sem vonja meg magától a jót), mintha egy hosszabbat pillantanánk. A túra hátralévő részén minden estét ezzel indítottunk, három embernek nem sok, 10 perc egy palack, emlékbe egy csodaszép ribizlis ízvilág marad, na meg a vágy, hogy bontsunk még egy palackot. A nyár egyik legszebb pet-nat felfedezése. 12,5€ a pincénél, webshopban némileg drágább, 17,5€
You must be logged in to post a comment.