Hirtelen megnyúlt Nyakas – Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 2017

Én aztán a legkevésbé sem számítottam rá, de a Pannonhalmi Apátsági Pincészet riesling válogatása, a Prior két legutóbbi évjáratával a legjobb magyar fehérborok közé küzdötte föl magát. 2017-ben sajnos nem készült Prior, de ami a borászatnak csapás, az a monetáris szigorban élő fogyasztónak nyereség lehet, hiszen ilyenkor a legjobb területek szőlője is belekerülhet az alapborba.

Nos, 2017-ben, úgy tűnik, nemcsak a Prior alapanyaga került bele, hanem sauvignon blanc is. Én, legalábbis, illatban, ízben és a savak jellegében is éreztem valamit, amit sokkal inkább SB-hoz, mint rieslinghez kötök. Akár ráhibáztam valamire, akár nem, a bor összességében jó. Az első napon ugyan kissé iskolázatlannak és nyersnek találtam – innen a címbéli utalás -, másnapra kerekedett, finomodott. Szaftos, gyümölcsös, élénk bor, egresre, ananászra, csalánra és narancshéjra emlékeztető jegyekkel. Slágvortokban:  illatos, zamatos, pörgős, zavaró jegyektől mentes, kőkeményen reduktív fehér viszonylag jó áron.

4-5 pont és 2600 Ft. (Beszerzési forrás: https://www.bortarsasag.hu/hu/bor/magyar/pannonhalma/pannonhalmi_rajnai_rizling_2017)