Mérész Sándor lehet az első, akinek sikerült itthon a chardonnay-t megfejtenie. Legalábbis erre utal, hogy zsinórban ez a harmadik évjárat, amikor az Etyeki Kúria chardonnay-ja nemzetközi szinten is értelmezhető. 2017 nyarán ugyan egymást érték a hőhullámok, de az etyeki tőkéken és borászon nem tudtak kifogni; az egyensúly gyakorlatilag tökéletes és az aromák intenzitását és mélységét sem érheti panasz. Chardonnay-ban soha nem fogjuk a passzátszelet fújni, de legalább mi vegyük észre, hogy itt valami váratlanul szép született.
Az illat rögtön jelzi, hogy nem a szabvány 10 euró alatti, csavarzáras tömegcikket kapjuk: összeszedett, vonzó és viszonylag komplex. Ha ráküldjük a szimatszörényt, többek között gyömbért, mandarint, ananászt, füstöt és zöldfűszereket találunk. Kóstolva szaftos, strukturált, sűrű szövésű, gyümölcsös és kiegyensúlyozott. Az ízmélység és a pikánsan fanyar, cseres feszültség a lecsengésben újabb kortyra csábít. Magyar fehérben talán még soha nem találkoztam hasonlóan kiváló hordókezeléssel.
6 pont, kiváló ár/érték arány.
You must be logged in to post a comment.