When the gyümölcs go marching in – Csopaki Kódex 2019

Ha jól számolom, akkor hat évbe telt, hogy a csopaki terroirista frakció belakja a Kódexet. Mondjuk, nem kizárt, hogy 2019-ben az időjárás is küldött egy kis hátszelet. Mindenesetre, most először sikerült a teljes érettséget és dinamizmust az előírt alacsony alkoholszint mellett egyöntetűen megvalósítani. A szabályzat már nem nehezítő tényező, pusztán jelzi, hogy hol húzódik a táncparkett határa. A produkció maga felszabadult és magával ragadó.

Ez volt az összbenyomásunk a teljes begubózódás előtti utolsó közös kóstolónkon. 2019 nagyságát jelzi az a tény is, hogy a tételek száma túlfutott a kapacitásunkon, én legalábbis leszabályoztam a mezőnyt 10-nél (korábbi tesztjeink tapasztalatai azt mutatták, hogy a rezzenetlen figyelem határa 6-8 palacknál húzódik). A létszámstop kárvallottja a Szent Donát lett: az ötből két Kódex-boruk kóstolását későbbre halasztottam (l. lent). A Slikker vakon is versenyben lett volna az első helyért (már amennyiben a fejemben a mérleg nem állítódott el teljesen).

A vakteszt eredménye:

Szent Donát Nagykút – 16 pont

Jásdi Siralomvágó – 10 pont

Jásdi Lőczedombi és Söptei Varázslat – 6 pont

Szent Donát Sáfránkert – 3 pont

Fekete Ötsoros – 2 pont

Jásdi Siralomvágó 2019

A vakteszt varázsa: már megint az egyik legjobb borral nyitottuk a sort. Friss, tiszta, lendületes, koncentrált, az érett gyümölcs édessége a korty közepén (őszibarack), jó savak, hosszú. Sűrűszövésű, tömör szerkezetű, sokra hivatott bor. 6-7 pont

Koralevics Nagykút 2019

Sós, mandulás, virágos, gyógyszeres jegyek, jóivású, mindene a helyén, arányos felépítés. Még nagyon fiatal, kialakulatlan, komplexitásban lesz még hová fejlődnie. 5-6 pont

Szent Donát Szent Donát 2019

Izgalmas, intenzív, komplex illat. Zöld őszibarack, lime, propolisz. Dinamikus, fanyar, frissít, kerek, érett gyümölcs. Virágporos lecsengés. Igazi csopaki. 6 pont

Guden Slikker 2019

Alma, mandula, kréta, jó egyensúly, a végén intenzív, de nem érdes sav. A vakteszt során többen is éreztünk egy halványan erjedt almalére emlékeztető jegyet. A kontroll palackban szerencsére ez nem jelent meg, kár, hogy ezt már egyedül kóstoltam. Jellegzetes csopaki, optimális érettség, jó mélység, friss és tiszta, gördülékeny, ha nem is különösebben komplex. Az első palack 5 pont, a második 6.

Söptei Kertmög 2019

Vonzó kompozíció, kerek, finom, egy kis hordóval megtámasztva. Lime, kardamom, grapefruit, mandula. Olykor a fanyar, kesernyés jegyek miatt felmerült bennem, hogy az összetevők között esetleg botritiszes szemek is szerepelnek. Fölfelé nyitott 5 pont.

Szent Donát Nagykút 2019

Virágos, világos aromaprofil, ananásszal és mandulával, kovaköves felvillanásokkal. Komplex, több hullámhosszon játszó savak, sós, hosszan kitartott lecsengés. Komoly anyag. Klasszis. 7 pont

Fekete Ötsoros 2019

A határozottan érezhető hordó ellenére fedetlen, eleven, szabad bor. Az aromatika visszafogott, némi zöldbarack és fehér virág, egy kevés mandula, egy csipetnyi só. A korty nagyon él, savban talán a mezőny legjobbja. Őszinte, pörgős bor. 6-7 pont

Söptei Varázslat 2019

Vonzóan gyümölcsös, trópusi vendégjátékosokkal: ananász, maracuja, mangó. Jóízű, kerek, minden a helyén, kellően markáns savak, a korty első felének gyümölcskoktélját mandulás fanyarság ellenpontozza a lecsengésben. Vastag szövet, érett gyümölcs. 7 pont (A Söpteik csak egy kézzel írt cetlivel voltak felcímkézve, és utólag felmerült bennem a gyanú, hogy ez nem is Kódex-, hanem Hegybor. Ebben az esetben különösen figyelemreméltó a jó szereplése.)

Jásdi Lőczedombi 2019

Tipikus Csopaki Kódex-bor, semleges hordó, visszafogott aromatika, tömör korty, összetett savszerkezet. A korty második felében kitárul, az egyébként zárkózott, fanyar, minerális ízvilág mögött felsejlik az érett gyümölcs édessége. Hibátlan arányok, egyértelmű minőség, kibontásra váró jegyekkel, szerkezettel. 6-7 pont

Szent Donát Sáfránkert 2019

Somlót idézően szikár, sós, vasas, minerális. Erős egyéniség, semmi engedmény a kellemnek. Sűrű, fanyar, sós, cseres. Izgalmas, hosszú életre hivatott bor. 6-7 pont. (Hogy a bor végső képét meghatározó tényezők kórusában milyen halkan cincog a terroir, arra jó példa, hogy a Szent Donát Sáfránkert minden tekintetben szöges ellentéte a Figula Sáfránkertnek.)

Ráadás

Szent Donát Slikker 2019

Az első kortyok után hűha típusú, felkiáltójeles jegyzetek kerültek a füzetembe. Átlagos intenzitású illat, virágos, mézes, mandulatejes, puskaporos jegyekkel. Kóstolva szól igazán nagyot, berobban a gyümölcs és sav gyúelegy. Optimálisan érett őszibarack és sárgaalma. Összetett, életerős savak, hosszú, tartalmas lecsengés finom fanyarsággal. Nemzetközi szint. 6-7 pont

Szent Donát Kishegy 2019

Az illatot az anyja sem mondaná szépnek. A harmadik napra nyílt csak ki, akkor sem lépett túl a gyógyvizes, minerális, diszkréten citrusos vonalon. Nem hedonista vadászmező, szerkezetivóknak viszont kiváló rutinpálya. Vibráló savak, rétegzett, koncentrált, sós, vegetális ízekkel. Emlékezetes bor, szigorúan kalandvágyóknak és/vagy haladóknak. 6 pont.

Jásdi Hegybor 2020

Tipikus olaszrizling, mezei virágok, méz, zöld fűszerek, árnyalatnyi mineralitás. Remek egyensúly, élő, összetett savak, tiszta gyümölcsaromák (őszibarack és citrusok), telt korty. Soha, még megközelítőleg sem tetszett ennyire Jásdi Hegybor. Ezek alapján elképzelhető, hogy 2019-re újabb hullámhegy következik.

One thought on “When the gyümölcs go marching in – Csopaki Kódex 2019

Comments are closed.