Matas Altas Monastrell 2021

Elnézve a primitivo jelenlegi hazai népszerűségét (kész dömping, ami itt folyik, lásd itt, itt, itt és itt is – szegény, szegény Jancis Robinson), nem is értem, hogy a monastrell miért nem robbant még be a piacra. Hasonló a sztori: az EU legdélebbi, legmelegebb bortermő övezetében (a fülbemászó nevű C III b zóna (térkép)) fekvő termőhely találkozása sötét, sűrű, túláradó borokat könnyen adó helyi szőlőfajtával.

Azonban míg a primitivo aromatikus és mintegy szériatartozékként maradékcukros (ouch), a monastrell egzotikusan vad, egyfajta vadhúsos karakterű, amihez szerény véleményem szerint a kékszőlők között az egyik legerőteljesebb, legegyedibb és legszebb tanninkészlet párosul. Az évi 3000 órányi napsütés és 16 Celsius átlaghőmérséklet (Jumilla adatai; összehasonlításképpen a mi Kaliforniánk, Villány paraméterei 2150 h/év és 11°C) ugyanakkor túlontúl is egyszerűvé teszi újvilági stílusú, behízelgő vörösök készítését, és a termelők ezt ki is használták, használják.

Az első újítók már bő évtizede feltűntek a színen, például Telmo Rodriguez a famentes Al Muvedre-vel (AM írása 2011-ben, még a régi blogunkon). Ezen a 6-8 eurós, belépő árszinten nagyobb biztonsággal válogathat, aki tölgyszörp-mentes élményre vágyik, nagy vételekben nincs hiány (néhány tipp: Juan Gil yellow label, Paraje Marín Bruma, Hecula Organic), én ugyanakkor gyakran csalódok a magasabbra pozícionált borokban. Kontrasztként megemlíthetném a sztárrá vált Casa Castillót, esetükben még a csúcson trónoló Pie Franco sem esik a barrik áldozatává, de sajnos ez ma már megfizethetetlen (a belépő boruk ára nem vészes, ám ez kevésbé meggyőző, mint a fentebb említett alternatívák, jellemzően erősen redukciós). Itt jön a képbe legújabb felfedezésem, a Bodegas Cerrón a Matas Altas-val.

Monastrell burgundi ihletéssel. Nem sötét, nem édes, nem terjengős. Nem hazudtolja meg a fajtát, de szokatlanul életteli és friss. Intenzív illatában áfonya, fekete bors és némi elgyújtott gyufa. Szájban dús és játékos egyszerre, lédús, ugyanakkor csontszáraz és feszes. Pazar, ropogós tannin adja a vázat, meglepetésként szép savak társaságában. Élvezetes, komplex és újszerű, 7,5 pont. 16 euróért jó vétel (pinard-de-picard.de, már a 2022-es fut).