Nyolc rozé

Rekordot döntöttem rozé fogyasztásból – a jellemzően néhány palackos éves teljesítmény helyett immár tucatnyin is túl vagyok. Az aszalóan forró és száraz nyár kérlelhetetlenül kibillentett a szokásos mederből – hosszúra nyúltak a hetek, mikor hűtőhidegen felszolgálható boron kívül semmi egyéb nem jöhetett szóba. És még nem értünk a végére.

Kislaki Rosé 2023

Számomra meglepő, de egy kis gömbrágó befigyel – nem sok, de kevesebb még jobb lenne. Fanyar cseresznyés, hibiszkuszos aromatika, kóstolva laza szövés mellett némi olajosság; egy kis extra CO2 minden bizonnyal jót tenne neki. Korrekt, mondhatni tipikus alaprozé, 4,5 pont (83/100). 2190 Ft.

Bock Cultus Rosé 2023

A negyedik palacknál járok. Etalon ropogós, hétköznapi rozé. Tartalmasabb az átlagtól és ízlésesebb is. Zéró tutti-frutti, műanyagmentes. Fűszeres tónusú, fanyar gyümölcsök, tökéletes arányok. Száraz, de nem szárít, határozott CO2 élénkíti. Egyszerűen finom és hibátlan, könnyen csúszik. 5 pont (85/100) és 1800 Ft-ért best buy (Lidl). 12,5%.

Konyári Rosé 2023

Letisztult, már-már elegáns, feminin. A Bocknál csak egy árnyalattal behízelgőbb, édeskésebb. Cseresznye és őszibarack illatban, épp csak felsejlő, megbocsátható tutti-frutti. Mindene a helyén, varratmentes, a sav szépen integrált. Jó bor, avagy 5 pont (84/100). 2650 Ft.

Etyeki Kúria 2023

Az elgyújtott gyufás redukció miatt megosztó lehet, pedig ez egy érdekes és jó rozé. Egyedi vonalvezetés: karcsúbb test (11%) élénkebb savval és kis fenolos tapadással – a CO2 ugyanakkor visszafogott és talán késhegynyi cukor is segít kikerekíteni. Működik a recept, ez így kicsit extrább a megszokottól. Ajánlható, 5 pont (84/100), 2350 Ft.

Pannonhalmi Főapátság Tricollis Rosé 2023

Nem a könnyed-ropogós iskola. Mélyebb szín, nagyobb test. Enyhén olajos textúra, lendületes savakkal. Koktélcseresznyés, kissé művi aromatika, nekem nem lett a kedvencem. Van még hova simulnia is, nem állt össze teljesen, várnék vele. Most 4,5 pont (83/100). 2990 Ft.

Martin Wörner Manna 2021, Rheinhessen

Ilyen borokkal lehet a natúrtól elvenni az ember kedvét. Nagyon beteg cucc. Vakon szolgáltam fel barátoknak, teljesen kiakadtak. Orrban állatok és kapros uborkabefőtt, de a java ezután jön. Borzasztó az íze, egy korty után rohansz, hogy kimosd a szádat és imádkozol, hogy el tudd feledni. Durván savanyú, egy lépésben oldja a fogkövet – talán mégsem volt jó ötlet 10%-os potenciális alkohol mellett szüretelni. Keserű is. 0 pont, kb. 19 euróba kerül az élmény.

Sebestyén Szél 2023

Provanszi akcentussal beszél. Elegáns, mértéktartó, finom részletekkel. Mandula és kantalup dinnye illatban. Csiszolt, finoman krémes korty, van némi hossza és utóíze is. Külön tetszik, hogy nem támaszkodik a CO2 mankójára. Mintha egy jó fehérbort inna az ember. Szép, 6 pont (87-88/100). 4500 Ft.

Eger Cottage Rosé 2022

Semmit sem veszített tavalyi formájából. Már-már burgundis jelleg, sejtelmes gyümölcs, érintésnyi gyufás redukcióval árnyalva. Ízben feszes, strukturált, tanninnal keretezve. Fineszes, komplexitása is van, izgalmas. Messze több, mint könnyű, egynyári frissítő. Akár még érlelhető is. Szép bor, 6 pont (88/100). Kifutott (az aktuális 2023-as sajnos közel sem ilyen jó).