Évjáratértékelő 2024: Török Csaba, 2HA Szőlőbirtok és Pincészet

Borászok a valaha mért legforróbb nyárról, 1. rész: Török Csaba, 2HA Szőlőbirtok és Pincészet. A Szent György-hegyi birtokon jelest kap a szélsőséges szezon.

1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2024-es évet? 

A magam skáláján kiváltóra értékelem az évet, tavasszal megjött a csapadék , majd egy száraz a fajtáimnak inkább kedvező meleg nyár. 10 -es skálán finomítva viszont csak 9.

2. Az évjárat legnagyobb kihívásai? 

Nem éreztem úgy hogy növényvédelmi szempontból nehéz év lett volna. Bio gazdálkodást folytatunk, ebben is maximum átlagos odafigyelést kellett mutatni. A száraz meleg nyár után a szeptemberi eleji ciklon, eső és lehűlés előtt ajánlott volt mindent leszüretelni.

3. Beszélhetünk az elmúlt évek tükrében végérvényesen megváltozott klímáról? 

A klímaváltozás mint slágertéma,- szerintem nincs garancia az időjárási kilengések ellen, így az a szóhasználat hogy végérvényesen megváltozott klíma, nem lenne a hétköznapokban igaz. A hosszú távú trendet nézve viszont nem kell őstehetségnek lenni ahhoz hogy egyértelműen igennel válaszoljak.

4. Amennyiben hasonlók lesznek a jövő évjáratai, mint 2024, tudjuk a szőlészetet adaptálni, elegendő lesz ez? Mely fajták képesek kezelni ezt az időjárást és melyek nem?
Magam részéről kiegyeznék a hasonló évekkel mint 2024. ( Kivéve a jelenlegi özönvizet ..) A csapadékos tél és száraz nyár kombónak inkább örülök mint a fordítottjának. Azok a fajták amelyeknél minimális nyári csapadék mellett sem merült fel a vontatott érés veszélye nálunk a shiraz és a sangiovese.
Szárazabb és melegebb klímához adaptálódni technikai oldalon még mindig sokkal könnyebb dolgunk lesz mint a dél -európai termelőknek. Szőlőfajtákban mérve pedig régóta gondolom hogy ez nem lesz elkerülhető.

Válasz