Az arany felső széle

Átlapoztam a Decanter World Wine Awards különszámát. Azzal kellene kezdenem, hogy a Gizella 6 puttonyos aszúja „Best in show” lett. Ezzel is kezdem, de nem tudok mit hozzáfűzni, az édes, a tokaji nem az én asztalom (igyatok Gizellát!, ez az őszinte hozzáfűzésem, igaz, száraz). Arra viszont felkaptam a fejem, hogy egy, a közelmúltban kétszer is kóstolt Kreinbacher Classic Brut mennyire jól szerepelt (96 pont, az aranyérem felső határa). Mert bennem is az a benyomás alakult ki, hogy ez most a legjobb magyar pezsgő.  

Kétszer is kóstoltam tágabb kontextusban, egyszer az aktuális crémant-etalonommal, egyszer több magyar feltörekvővel. A kiváló crémant tetszetősségéből és egyensúlyából mit sem veszített az összehasonlításban, de a Kreinbacher Classic Brut mellett proseccósan könnyednek, könnyűnek, egyszerűnek és rövidnek tűnt, mintha egy champagne-ba ütközött volna. A feltörekvő magyarok mezőnyében a Kreinbacher két fejjel emelkedett ki – az értékelés minden aspektusában a többiek fölé nőtt, de három olyan erénye van, amire hetekkel később, a jegyzeteim nélkül is emlékszem: a buborék finomsága, az egyensúly és a finomság (a jóízűség értelmében).

Kreinbacher Classic Brut NV

A Decanter World Wine Awards bírái a 96 ponthoz ezt a kóstolási jegyzetet társították:

“Tobzódik az elbűvölő fehér virágos, érett fehérhúsú gyümölcs és pörkölt briós jegyekben! Csodálatos citrusos savak, élénk, finom habzás és finom, hosszú, minerális lecsengés. Kiemelkedő!”

Nem mintha vitatkozni akarnék, de ezek a saját jegyzeteim:

Omlós buborék, finom íz és rétegzett textúra. Egy kis sörélesztő találkozik a virágos, briósos jegyekkel. Intenzív. Nagyon jól eltalált dozázs, az édes egyensúlyban van a fanyarral. Tetszetős és meggyőző.

A BT honlapja szerint 33% chardonnay, 33% furmint, 24% pinot noir, 10% pinot blanc és 8,5g a dozázs, a Kreinbacher honlap szerint 48% chardonnay, 39% furmint, 9% pinot blanc, 4% pinot noir és 9g a dozázs. Én az utóbbit tartom hihetőbbnek, egyrészt az ember a saját honlapjára jobban ügyel, másrészt blanc de blancs-rajongóként a chardonnay térnyerését könnyen össze tudom kapcsolni a minőség javulásával. 8 pont és tekintettel arra, hogy árban belesimul a magyar átlagba, best buy-nak kell mondanom (7900 Ft).

Carassia Brut

Papíron ez volt a fő rivális, de a rangadó elmaradt. Fáradt, közönséges, punnyadt, cukros, lágy. Akciósan vettem, de annyit sem ért meg. Lehet, hogy ez valami beragadt tétel volt, lehet, hogy az állítólag most először alkalmazott reserve bor nem felemelte, hanem lehúzta, mindenesetre, nagy csalódás. 5 pont és 7500 forint.

Szijjártó Brut Reserve

Mindvégig körüllengte egy TCA-ra emlékeztető, dohos illatjegy (szerintem egyébként nem TCA, hanem pinceszag). De végül is nem ez volt vele a legnagyobb probléma, hanem a mindent uraló sav és a savanyú lecsengés. Goromba fráter. 4 pont és 7950 forint.

Hernyák Brut 2021

Savakért ennek sem kell a szomszédba mennie. De egyébként izgalmas, igényes, egyedi pezsgő. Az illat szép, fedetlen, almás és briósos jegyekkel, nem túl intenzív, nem túl tartózkodó. Kóstolva masszív a sav, de van íze, vastagsága, a buborék is vállalható finomságú. A lecsengés almás, mandulás és sós, a sav sokáig kihúzza. Bátor és becsületes bor. 5-6 pont és 8300 forint (most éppen akciós és csak 6900.)

Lábjegyzet: a szekszárdi Schieber Pincészet 2021-es Trilógia Bikavére egyetlen magyar vörösként szintén aranyérmes lett 95 ponttal és brutális best buy-nak tűnik, mivel itthon 1990 Ft. Amint sikerül egy palackkal valahonnan leakasztanom, erről is megírom a tapasztalataimat.

Válasz