Évjáratértékelő 2024: Légli Géza, Kislaki Bormanufaktúra

Május 28, brutál növekedés és vegetáció

Borászok a valaha mért legforróbb nyárról, 2. rész: kihívásokban a Balaton másik partján sem volt hiány, ám Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra) is optimista.

1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2024-es évet?

Fehér, rosé: 7,5
Vörös, siller: 9,5

Júniusban még volt eső

2. Az évjárat legnagyobb kihívásai?

“Új évjárat=új kihívások”. Februári meleg okán gyors fakadás, gyors és rövid vegetációs időszak, nyári légköri aszály, korai szüret. Egész júliusban és augusztusban 35-40 Celsius hőmérséklet volt, nulla csapadék mellett, ilyen körülmények között főleg a fiatal növény (még kicsi a gyökérzet) elkezdi felélni magát az önfenntartásáért küzdve. Vastagszik a héj, leszáradnak a levelek, nem fejlődnek a bogyók stb. Végső soron a növény ki is pusztulhat. Nekünk idén több fiatal területünk fordult termőre, sok helyen a termést is le kellett dobnunk.

Fiatal ültetvény a Jánoshegyen, kötött vályog talajon, egy komoly homokkő tömbbel, jól reagálva az évjáratra

3. Beszélhetünk az elmúlt évek tükrében végérvényesen megváltozott klímáról?

Divatos téma, de nagyon összetett, lényegében az utóbbi évjáratokban mindig elmondhattuk: “ilyen még nem volt”. Újabb és újabb váratlan időjárási körülmények érkeznek, általában szélsőséges formában. A válasz egyértelmű: naprakésznek kell lenni a szőlőben. De ettől függetlenül “mi nem vagyunk beszarva”. 2024 megmutatta, hogy a szőlő növény egy igazi túlélő, “még az embert is kibírja” (by id. Légli Ottó).

Fiatal olaszrizling ültetvény Kötcsén, lösz talajon, termés ledobása előtt

4. Amennyiben hasonlók lesznek a jövő évjáratai, mint 2024, képesek lehetünk a szőlészetet adaptálni, elegendő lesz ez? Mely fajták képesek kezelni ezt az időt és melyek nem?

Kárpát-medence sokáig a szőlőtermesztés északi határán volt, most mi leszünk a közepe. Ennek megfelelően kell reagálnunk a szőlőben (NEM A PINCÉBEN!). Rengeteg lehetőség van a kezükben, élni is fogunk vele.

Válasz