Borászok a valaha mért legforróbb nyárról, 5. rész: Sauska Villány – a kevésbé meleg Siklós kezd felértékelődni. Makó Bence szőlész és Futó Júlia borász válaszai.
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2024-es évet?
8-as.
2. Az évjárat legnagyobb kihívásai?
A folyamatos időjárási szélsőségekhez való alkalmazkodás, szüreti időpont tökéletes megválasztása (tavaszi fagy, tavaszi-nyár eleji folyamatos csapadék, nyár közepétől tartó aszály-légköri aszály, kényszerérés).
3. Beszélhetünk az elmúlt évek tükrében végérvényesen megváltozott klímáról?
A klímánk folyamatosan változik és időről-időre jelentkeznek szélsőséges évjáratok. Fel kell készülnünk és tudnunk kell kezelni ezeket a szélsőséges helyzeteket. Tapasztalatunk alapján, lassan kellene beszélni arról is, hogy a patinás, régi dűlők szerepe változhat a melegedés hatására: a hűvösebb siklósi dűlők egyre értékesebbek a melegebb és hagyományosan nagyobb nevű villányiakhoz képest.
4. Amennyiben hasonlók lesznek a jövő évjáratai, mint 2024, képesek lehetünk a szőlészetet adaptálni, elegendő lesz ez? Mely fajták képesek kezelni ezt az időt és melyek nem?
Természetesen! A szőlészetnek folyamatosan alkalmazkodnia kell az adott évjárat speciális igényeihez, de közben a szem előtt kell tartani a borászat elvárásait a minőségi bor készítéséhez. Számunkra nem kérdés, hogy a cabernet franc-kal hosszú távon számolni kell, de nem szabad, hogy ez elvakítson minket, ezért folyamatos kísérletekre, kísérleti parcellákra, tételekre van szükség a fejlődés érdekében. A tudatosság, az ideális hely – fajta választás kombinációja egyre fontosabb szerepet fog kapni. Egy jó példa lehet az, hogy az előző évek ellentétben, a prémium merlot borunkat már egy hűvősebb siklósi területről származó szőlőből készítjük (ez a Csukma) és nem a híres – ám lassan túl meleg – Kopárból. Egyre nagyobb szerephez jut az egyes dűlők mikroklímája illetve fekvése. Összefüggő csapadékláncból egyre kevesebb van és a lokálisan kialakuló záporok könnyen átlendíthetik az ültetvényt egy-egy aszályos perióduson.
You must be logged in to post a comment.