Évjáratértékelő 2024: Sebestyén Pince, Szekszárd

Borászok a valaha mért legforróbb nyárról, 3. rész: Szekszárdra váltunk, Sebestyén Csilla és Csaba válaszol. Jó évet zártak.

1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2024-es évet?

Jó évjárat lesz, sok testes, tanninos borral. Ezt házasítással lehet majd enyhíteni, a végeredményeket elegánsabb stílusra alakítani. 8-9 pont

2. Az évjárat legnagyobb kihívásai?

Korai volt az indulás az ültetvényekben a tavaszi (márciusi) felmelegedés miatt. Intenzív hajtásnövekedés volt jellemző a kedvező hőmérsékletnek és csapadékviszonyoknak köszönhetően. Június végéig feszített volt a tempó, de nem mondható problémásnak az évjárat, enyhe lisztharmat nyomással. Ígéretes termés, nagy fürtszám amit később lehetett ritkítani a megfelelő mennyiségre. Utolsó komolyabb eső június 22-én este volt.

Július-augusztus végig az eső várásával és az érés figyelésével telt. A meleg 35-40 fok mellett folyamatosan fújt a szél, ami tovább szárította a talajt és a levegőt. A magasabban és a domboldalakon található ültetvényekben a nagy kánikula miatt láthatóvá vált a vízhiány (kisebb bogyók, nincs hajtásnövekedés). A jobb vízellátottságú talajokon lévő ültetvényeken végeztünk egy kis fürtválogatást a zsendülés kezdetén (július közepén).

Minden idők legkorábbi szüretkezdése, a vártnál jobb paraméterekkel, mennyiségekkel. Szeptember közepén a szüret vége felé megjött az eső, de mivel már csak Cabernet fajták voltak a tőkéken ezeknek még előnyére is vált. Szeptember 24.-én leszedtük az utolsó tőkéket is. Nehéz volt, feszített volt, gyors volt, de elégedettek vagyunk. A legnagyobb kihívás elé az évjárat a Merlot állította. Az aszály miatt, töppedés következtében magasabb cukortartalom alakult ki a bogyókban, mely néha erjesztési problémákat okozott.

A kierjedt tételek közül minőségben kiemelkednek a Kékfrankosok, Kadarkák valamint a Zweigelt is.

Az új feldolgozó felavatása

3. Beszélhetünk az elmúlt évek tükrében végérvényesen megváltozott klímáról?

Igen, a klíma változik, sajnos egyre szélsőségesebb, amire nem nagyon lehet egyértelmű megoldásokat találni. Rögtönözni kell sokszor és bízni abban, hogy jó döntéseket hozunk. A vízhiányt az öregebb tőkék és az agyagosabb területeken lévő ültetvények jobban bírják.

“Az első kísérletek eredménye a bio termesztés irányába. Csak természetes kontakt készítményekkel permeteztük a szőlőt (narancsolaj, kén, réz). Kékfrankos Görögszóból. A szemek apróbbak, héj vastagabb, (de ez az agyagosabb Görögszóra amúgy is jellemző) ízek szerintünk nagyon finomak!” – Sebestyén Csilla

4. Amennyiben hasonlók lesznek a jövő évjáratai, mint 2024, képesek lehetünk a szőlészetet adaptálni, elegendő lesz ez? Mely fajták képesek kezelni ezt az időt és melyek nem?

Sajnos néhány fajta (pl: Merlot) nehezen vagy sehogy nem fog tudni alkalmazkodni ehhez a klímához, ezt majd a későbbi szüretek mutatják meg. Bízni lehet a helyi fajtákban, amelyek most is jobban tolerálták a hőséget és a szárazságot (Kadarka, Kékfrankos).

Válasz