Borászok a valaha mért legforróbb nyárról, 8. rész: vélemény Csopakról, a St. Donat Birtoktól.
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2024-es évet?
10-es skálán 6-os az év eddig nálam
2. Az évjárat legnagyobb kihívásai?
2024, ahogy mi láttuk (Csopak, Tihany, Fekete-hegy): az idei évjárat sokáig emlékezetes marad számunkra a fordulatai és a végkifejlete miatt. A március nyárias idővel és egy extrém korai rügyfakadással alapozta meg az évet. Az április eleje egy fagyveszélyes visszahűléssel fékezte vissza a nagy lendülettel megindult vegetációt. Innentől egészen június elejéig az átlagnál jóval csapadékosabb hetek jöttek. Komoly peronosz és lisztharmat nyomás mellett fejben már egy 2014-hez hasonló szüretre kalibráltuk magunkat. Majd a július ránk rúgta az afrikai forróságot és aszályt. Az egymás érő hőhullámok miatt hetekig a 35+ napközi csúcshőmérséklet volt a jellemző és éjszaka is csak ritkán hűlt 25-28 fok alá. Augusztus közepéig egy csepp eső nem esett, majd utána szeptember közepéig is alig. így a szüret sosem látott korai kezdéssel és gyorsasággal zajlott le. Augusztus 28-án befejeztük a fehér szüretet (olaszrizling, furmint) és szeptember 4-ére az összes vörösnek való alapanyag is bekerült a pincébe. A mustból mért cukrok nehezen voltak összeegyeztethetőek a borban később mért alkoholokkal. Minden tételnél jellemzően +1 alkoholfok eltérést tapasztaltunk. Összességében a két exportban (is) fontos fajtánk, a furmint és a kékfrankos is jól bírta a strapát.
3. Beszélhetünk az elmúlt években végérvényesen megváltozott klímáról?
Ha az elmúlt 4-5 év átlagát nézzük az jelentősen más klíma mint az azelőtti 4-5 év átlaga. Ha az ideit nézzük csak, akkor ez egy sokkoló, kijózanító mérföldkő volt.
4. Amennyiben hasonlók lesznek a jövő évjáratai, mint 2024, képesek lehetünk a szőlészetet adaptálni, elegendő lesz ez? Szükség lehet az öntözés bevezetésére? Mely fajták képesek kezelni ezt az időt és melyek nem?
Az öntözésről: új telepítéseknél igen (ahogy eddig is). Beállt ültetvényeknél még nem. Fajták: a 2024-hez hasonló években a furmintban és a kékfrankosban még van tartalék. Az olaszrizling viszont kicsekkolt a borvidékről, az ilyen klímájú években már nem lehet vele mit kezdeni.
Válasz