Évjáratértékelő 2024: Orsolya Pince

Borászok a valaha mért legforróbb nyárról, 7. rész: Tarnóczi Zoltán (Orsolya Pince, Eger)

Tízes skálán nyolcasra értékelem az idei évjáratot. Az igazán nagy kihívás az optimális szüreti időpontok megtalálása volt. Az Orsolya Pincénél szeptember 1-től (Pinot Noir) november 3-ig (botrytiszes Kadarka) tartott a szüret. A szüret alatt, főleg a szeptemberi esők miatt voltak kritikus pillanatok, de utána – éppen a leesett csapadéknak köszönhetően – jól ment végbe az egyes szőlőfajták érése. A Kadarkából 14 különféle klónnal és fajtaváltozattal dolgozunk – ezek nem egyszerre érnek, az október második felének csapadékmentes időjárása lehetővé tette, hogy a változatokat külön időpontokban, megfelelően beérve tudjuk leszedni. Nyár elején kihívást jelentett egy enyhe lisztharmat-nyomás, de utána nem jelentkezett növényvédelmi probléma a szőlőinkben. Az biztos, hogy egyre korábban szüretelünk, de 2007-ben például augusztus 28-án szedtük a pinot noirt, idén szeptember 1-jén. Kisebb lombfallal dolgozunk, mint 20 éve, nem levelezünk le, így talán befolyásolni tudjuk, hogy normálisan érjen a szőlő, ne égjnek el a savak, ne rohanjon el a cukortartalom. Ha ilyen forró nyarak lesznek, a későbbi érésű fajták előnyösebbek lesznek, hisz ezeknél az érés utolsó hetei nem a kánikulai napokban, hanem a hűvösebb szeptemberben lesznek. Játszani kell a klónokkal, fajtaváltozatokkal majd. Idén messze a Kadarka teljesített a legjobban, nyolc küllönböző szüreti időpontban szedtük, szeptember 20 és november 3 között.