Az a legfinomabb, amit csak kézzel-lábbal lehet enni

Ez az utolsó dolog, ami miatt aggódnom kellene, mégis mélyen elkeserített, hogy kedvenc angol étteremkritikusom 15 év után elbúcsúzik a Guardiantől. Mint kiderült, Jay Rayner, a szellemes kivégzések bajnoka nem nyugdíjba vonul, csak egy erődített fizetőfal mögé költözik (Financial Times). Búcsúcikkében a tőle megszokott stílusban összefoglalta eddigi pályája tanulságait. Néhány szemelvényt lefordítottam, lehet rajta nevetni, bólogatni, ízlés szerint felháborodni és persze aki bírja a nyelvet, olvassa az eredetit.

Önmagában egyetlen étel sem gyógyszer; kövess kiegyensúlyozott étrendet. Nincs olyan étel vagy ital, ami méregtelenítene; erre van a májad és a veséd. […]

A zsír adja az ízt és a sótól lesz a fekete-fehér étel színes, akkor is, ha a kardiológusod ezzel nem ért egyet. A barna és a csak kézzel-lábbal ehető ételek a legfinomabbak (…). Az önkiszolgáló étterem a jóízlés temetője. Ritka az az étel, amin ne lehetne javítani egy kis szalonnával. Az extrém drága ételek nem a jó ízről szólnak; hanem a gazdagságról. Felejtsd őket el. A besamelmártás könnyen elkészíthető, csak kövesd azt az átkozott receptet.

A jó ételeket többnyire nem lehet gyorsan elkészíteni és olyan is akad köztük, amelynek az elkészítéséhez szakértelemre van szükség; kerüld azokat a szakácskönyveket, amelyeknek a címében szerepel az „egyszerű” vagy a „gyorsan” szó. Ha már leöltünk egy állatot, akkor tartozunk annyival, hogy mindenestől megegyük, a belsőségeket is beleértve.

Ha a pincérnek el kell magyaráznia, hogy mi a menü „koncepciója”, akkor valami nem stimmel a menüvel. […] Nagyon is jó dolog a kisadagos, osztozós étkezés, de ehhez egyrészt akkora asztal kell, hogy elférjen rajta a sok kis tányér, másrészt, logikus sorrendben kellene őket kihozni. A natúrborok büdösek, mint egy mocskos disznó segge és borzasztó az ízük.   

A kajafolt a ruhádon nem szégyen, hanem kitüntetés. A drága éttermekben felszolgált étel a gazdagok elé szórt gyöngy. És végezetül, az ételt mindig tányéron kell felszolgálni. Nem palalapon. Nem palántázó lapáton. Nem deszkán. Tányéron.

[A kép forrása: https://thebathmagazine.co.uk/jay-rayner-jazzing-up-the-80s/]