Ajánló – 2019 tavasz

Németi Zoltán

Kősziklás Rizlingszilváni 2018, Neszmély

Ilyen színvonalú büdzsé fehérbor nem sok helyen készül hazánkban Kősziklásék pincéjén kívül. Kifejezetten könnyed (12%), élénk savú, pörgős, a kis CO2 és az alacsony alkohol egyfajta moseli akcentussal ruházza fel.Bájos, elegánsan visszafogott aromatika, a semlegesebb jelleg ellénére sem olyan dísztelen-semmilyen, mint sok olaszrizling vagy furmint. És ahogy Kőszikláséknál jellemző, a karcsúság ellenére meglepő a hossz és az utóíz intenzitása. Légies, szuperfriss, csodajó szomjoltó, a nyári melegben még ütősebb lesz. 5 pont (85/100), best buy (1500 Ft Borfalu Bortéka). Kóstolva: 2019. március.

Tesco Finest Torrontes 2017, Argentína

Mintha valaki ottonel muskotályból próbált volna meg elegáns, nemes tételt készíteni – üde, kristálytiszta és muskotályos, de a hazai irsai & co. dömpingjével szemben igazi bornak tűnik, nem fogkrém-koktélnak. Inkább Elzász felé kacsingat. Könnyedség, szelíd vonalak, finesz jellemzi. Kifejezetten zamatos, az utóíz (aroma)intenzitását pedig csúcsfehérek is megirigyelhetnék. Ráadásként egy héttel a nyitás után sem sokat veszít minőségéből. 5-6 pont (86/100), best buy (1700 Ft) [eredeti poszt]. Újrakóstolva: 2019. március.

Laposa Kéknyelű 2017, Badacsony

Kuriózumot keresőknek. Gyönyörű palack, karakteres bor. Elegánsan visszafogott, de szépen hozza a fajtát, amiről nekem mindig a régi idők Frutti karamellája jut eszembe – természetesen diszkrét ez az aroma, illata alapvetően neutrális. Az élményt inkább íze szolgáltatja – az olajos sűrűség, ami nem fordul ragacsosba, a besimuló savak, a sós íz, és ezek szép egysége. Egészen különleges textúra, azt hiszem, ezt tudja Badacsony. Nem különösebben komplex, de szép bor, egészen egyedi. Az egyetlen fenntartásom, hogy frissen nyitva tetszett igazán (6 pont), hosszabb szellőzés nem vált előnyére. 5-6 pont (86/100), cca. 3800 Ft (Bortársaság, Borfalu Bortéka, webshopok). Kóstolva: 2019. március.

Pannonhalmi Apátsági Pince Sauvignon Blanc 2018, Pannonhalmi Borvidék

Jelölt a legkiforrottabb, legmegbízhatóbb és legjobb magyar sauvignon blanc címre. Az utolsó porcikájáig elégedett vagyok vele, és ezt kevés borról mondhatom el. Elegáns, legközelebb talán a dél-afrikai iskolához áll, semmiképp sem a kiwi-vonal. Acélosan hűvös, szelíden TV-paprikás (tudják, a sárga húsú), de leginkább citrusos. Éterien tiszta és rendkívül friss, és tutti-fruttit nyomokban sem tartalmaz (lehet ezt így is). Kóstolva lendületes, feszes, de szélessége is van. A finisben finom fenolosság tartja meg. Zamatos, tartalmas, hibátlan kidolgozású. Élmény. Nemzetközi szinten is versenyképes lenne, ehhez képest igen baráti az ár. 6 pont (88/100), 2790 Ft (Bortársaság) és best buy. Kóstolva: 2019. március.

Csányi shiraz 2018, Villány

A legjobb olcsó magyar vörös, és kész. Évről-évre hozza a színvonalat, még sosem okozott csalódást, ezt nagyon kevés hazai tudja. Üdv ismét itthon: a 2017-es évjárat Újvilágban tett kitérője után az alkotók ezúttal több teret engedtek a szőlőnek. Ez egy letisztultabb, vonzóbb változat. Élénk, élettel teli az illata, friss áfonyás és feketeborsos, igazán fajtajelleges. Kóstolva játékos, nem a koncentrációt hajhássza minden áron. Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy egy villányi, ilyen forró évjáratban ennyire üdítő, friss zamatú. Szuperjó, felnőtt bor. Best buy a köbön. 5 pont (85/100), 1000 Ft (Aldi; Teleki címkével 1200-1300 Ft, alighanem ugyanaz a bor, ugyanúgy nagy vétel). Kóstolva: 2019. február.

Bodri Kékfrankos 2018, Szekszárd

Itt-ott még korábbi évjáratokat is találni a polcokon, de a pincénél már csak 2018-as van, erre érdemes rástartolni. Hovatovább ez is most lehet a legszebb, primőrösen friss, kirobbanó gyümölcsössége csúcsán. Vibráló, virágos, ibolyás-áfonyás, syrah-san feketeborsos illat, játékos, könnyed, ám felettébb intenzív íz. Makulátlanul tiszta, hibátlan arányú és nagyon zamatos, ilyen jó borral ritkán találkozni ilyen áron. Best in class. 5-5,5 pont (85-86/100), kb 1500 forint (hipermarketek, Veritas). Kóstolva: 2019. február.

St. Andrea Kutyafáját 2018

Hűvös klíma és szépen érett alapanyag találkozása. Fekete cseresznyés, ibolyás-újboros, buja, vastagon gyümölcsös illat és íz. Puhán nyitó korty, szépen eldolgozott, kiváló, szinte selymes textúra. A végén kellő tannin a tartáshoz, a bisztrós hangulathoz komolyság és valódi beltartalom társul. Első osztályú kidolgozás, remek arányok, ilyen kiforrott és élvezetes hazai vörössel ritkán találkozni. 5,5 pont (86/100) és cca. 2300 forintért (Bortársaság, G-Roby stb) best buy (az Auchanban rendszeresen 1700-ért van kitéve, übervétel).

Chateau de Saint Cosme “Les Deux Albion” Cotes du Rhone Red 2015, Rhone-völgy, Franciaország

Cotes du Rhone-nek nem a legtipikusabb, St. Cosme bornak annál inkább. Gigondasaikat idézi, jóval barátságosabb áron. Egy szippantás, és ott lent, délen találjuk magunkat, szakadatlan napsütésben, a kabócák ciripelésétől lüktető hőségben. A syrah-dominanciát érezni, de a bort Dél-Rhone melegsége uralja. Lehengerlő az illat, buja, kényeztetően tömény. Baconnel színesített, túlérett fekete ribizli, zsályás-rozmaringos fűszerkavalkád. Kóstolva testes, krémes, de nem öblös, meglepően kompakt. Íze fekete. Nem olyan durván tanninos, mint valamelyik korábbi évjárat, de azért nem egy elomló, kivasalt vörös. Az erő bora, és milyen jó. 7 pont (91/100), 5500 forint (finewines), kiváló vétel. Kóstolva: 2019. március.

Alföldi Merlot

Pátzay Rizling 2017

Inkább hat rajnai rizlingnek, pedig 60 százalékban olaszrizling. Friss, áttetsző, gyümölcsös és eleven bor. A néhány gramm maradékcukor sokat dob rajta, kiemeli a gyümölcsös, virágos jelleget, szép egyensúlyt alkot a savakkal, illetve a lecsengés mandulás fanyarságával. 1880 forint.

Sabar Olaszrizling Birtokbor 2017

Behízelgő bor, olcsó trükkök nélkül. Az illat élénk és határozott – alapvetően érett körte, őszibarack és méz, virágos, zöldfűszeres jegyekkel és sajnos egy kis nyers fával kiegészülve. A korty kerek, telt, krémes, de kellően eleven. Lehet benne néhány gramm maradékcukor, ami kiemeli a gyümölcseit. A korty második felétől finom mandulás fanyarság kíséri végig a lecsengést. Jó ízléssel, biztos kézzel elkészített bor, ami az olaszrizling legkönnyebben szerethető arcát mutatja. 2000 forint.

Leth Grüner Veltliner Klassik 2017

2017 álomévjárat Ausztriában. A 2017-es Leth Klassik pedig megnyerő és tipikus zöldveltelini. Az illat áttetsző, részletgazdag és üde (ananász, citromfű, sárgaalma és birs). Kóstolva gyümölcsös, lédús, kellő súllyal és lendülettel. Az anyag sehol nem feslik fel, a színek nem fakulnak ki. Érettség és frissesség magától értetődő egyensúlyban. Alkalmi vétel 10 euróért.

Telmo Rodriguez Basa 2017

Színpompás, sziporkázó, mint minden jó verdejo. Az illat nagyon intenzív – ananász, egres, rebarbara, mangó és a sauvignon blanc-okból ismerős fű, bodza és kandúrhúgy. Kóstolva trópusi gyümölcsök, magaslati savak, hűsítő fanyarság. Ésszel pikáns, ésszel pörgős. Itatja magát, és remek ételkísérő. Ideális ajándék és vendégváró bor, minimális lehet azoknak a száma, akiknek ne tetszene. 3250 Ft

Vida Rosé 2018

Nem tud semmi extrát, nem hónapokig seprőn tartott, terroir-felmutatás és nem is sápadt Provence imitátor. Szabvány magyar rozé, a legjobbak színvonalán, extra nagyvonalúsággal és eleganciával. Tisztaízű, friss, barátságos bor, a szokásosnál gyorsabban ürülő palackkal. 1360 Ft.

Vida Ölelés Merlot 2016

Egy megfizethető szekszárdi merlot ennél aligha lehet jobb. Egy csúcsmerlot-hoz képest kevesebb a hordó és szerényebb a koncentráció, viszont tisztán hagyja a szájat és még a szomjat is oltja. Valódi savak, valódi zamatok: szamóca, málnacukor, némi zöldfűszeres aláfestéssel. Gyümölcsös, friss, kellemesen fanyar, egészséges, természetes bor túlzások nélkül. 1950 forint.

Pandolfa Federico Sangiovese 2017

Kiválóan szemlélteti, hogy az olasz borok miért lehetnek annyira népszerűek. Toszkánában már esély sincs arra, hogy ezt a minőséget ilyen áron megkapjuk, de Emilia-Romagnában – ami egyébként nagy valószínűséggel a fajta őshazája -, teremnek még csodák. Alapvetően acéltartályban készült (mindössze egy ötöde érett 50 hektós hordóban), és sikerült a sangiovese ízét, zamatát megőrizni és részben új színben mutatni. Az illatban szilva és málna, ízben kellemesen fanyar, lédús gyümölcsösséggel, vibráló, érett savakkal, és árnyalatokban gazdag, tiszta lecsengéssel. Általában a Rioja Crianzáknál nincs jobb olcsó vörösbor, de ez méltó kihívójuk. 2400 Ft

Argentiera Poggio Ai Ginepri 2016

Szupertoszkán cabernet-ből, syrah-ból és merlot-ból. Az ilyen borokra találhatták ki a „gyümölcsbomba” kifejezést. De ehhez dekantálni kell, mert szellőztetés nélkül amorf és bufurc. Az illatban fekete cseresznye, szeder, feketeribizli és áfonya. A csábítóan érett gyümölcs édesség illúzióját friss, kerek sav ellensúlyozza. A lecsengés hosszú, lédús és gyümölcsös. A tannin szinte bársonyos és egyáltalán nem szárít. A diszkrétebb vendégekből is kiváltja a címkefotózást. Árkategóriájában páratlanul vonzó és igényesen populáris. 5500 Ft.

Ogier La Rosine Syrah 2015

Hordó nem érezhető, csupa fény és ragyogás ez a bor. Az illat intenzív, érdekes és színekben gazdag – áfonya, bors, füstölt sonka, ibolya és mósusz. A korty tipikus észak-róni syrah: egyszerre élénk, dús, selymes és rétegzett. Megértem Richard Hemming (Jancis Robinson’s Purple Pages) gyermeki lelkendezését: „… micsoda bor! Ezért aztán tényleg lehet rajongani. (…) Annyira illatos, annyira összetett, annyira finom.”  7 pont és 21 euróért remek vétel.

Tesco Cava Brut

Mindig is jó volt, a most futó széria pedig intergalaktikus best buy. A tudomány és a közgazdaságtan tanácstalanul áll a tény előtt, hogy egy palackos érlelésű, minőségi pezsgő hogyan juthat el Spanyolországból Magyarországra úgy, hogy közben az ára egy alsópolcos irsai olivérrel van pariban.

Hibátlan egyensúly, finom habzás, kellő súly és struktúra, ízgazdag korty, hosszú lecsengés. Az érlelési és a gyümölcsaromák aránya eszményi. Illatban és ízben cider, citrusok, kovakő, alma, birs, pisztácia, marcipán. Garantált felfrissülés és gasztronómiai jolly joker. 1400 Ft