Sauvignonom a sezlonyon kortyolom

Mérhetetlen hálátlanság, telhetetlen mohóság, hogy a fagyiárusok és fagyigyárak körömszakadtukig harcolnak, hogy portékájuk ne legyen szezonális. Vagy itt vannak a balatoniak, akik egyik szemükkel azon sírnak, hogy az alkalmi betolakodók mindent feldúlnak és lelaknak, a másikkal azon, hogy az ostoba turisták csak nyáron nyaralnak. Mindennek megvan a maga ideje, mondhatnánk stratégiai nyugalommal, de borban messze nem ez a helyzet, sok minden csak szeretné, hogy meglegyen. A sauvignon blanc szerencsés, övé a tavasz. Hamvas Béla biztosan meg tudná mondani, hogy miért.

Miután balatoni kiruccanásunk költségvetési kiigazítás áldozatául esett, úgy döntöttünk, hogy felvásárolunk egy rakás sauvignon blanc-t és kárpótlásként tényfeltáró hétvégét tartunk: kiderítjük, hogy a magyarok az óvilághoz vagy az újvilághoz húznak inkább. A kérdésre nem találtunk választ, illetve ide is, oda is, de a májusi kánikulában jól estek a borok, és még meglepetésre is futotta.

Haraszthy Sauvignon Blanc 2021

Bárdolatlanul reduktív. A címke alapján szemérmesen dekoratív Bauhausra számítottam, helyette szocreál, brutál betonkockát kaptam. Olyan, mint a Nyakasok 15 évvel ezelőtt. Tipikus csalános, füves, egreses, bodzás illat, aztán gégemetsző savak. Hosszúlépésnek, fűnyíráshoz talán elmegy. 4 pont és 2700 Ft.

Nyakas Sauvignon Blanc 2021

Amikor életemben először csodálkoztam rá a paprika- és zellerízű sauvignon blanc-ra, azt még Malya Ernő jegyezte és a Corában árulták ezer alatt. Az irányított erjesztés potméterét immár Nyúlné Dr. Pühra Beáta, „Az Év Bortermelője” csavargatja, úgy tűnik, kiváló érzékkel. Mert ez egy minden ízében megnyerő, robbanékony, fajtajelleges SB. Precízen kiszámított sav/maradékcukor egyensúly, élénk színekkel festett, megkapó aromák. Lehetne hosszabb, de ezt szóvá tenni akadémikus akadékoskodásnak hat egy ilyen tűzijáték után. Az Auchanban most 1300 forintért árulják, világraszóló best buy. 5-6 pont

Sauska Sauvignon Blanc 2021

Érdekelnek a tokaji próbálkozások tájidegen fajtákkal, de az utóbbi években a drágább Sauskákat zavaróan fásnak találtam (chardonnay és pinot noir). Ez viszont telitalálat. Vakon azt hittem, Pascal Jolivet. Hibátlan arányérzékkel elkészített, óvilági SB. Semmi sem túl sok, semmi sem túl kevés. A mezőny legkevésbé fajtajelleges bora, de azért így sem tévesztené össze senki egy olaszrizlinggel. A kissé zárt illatban citrom sorbet, limehéj, tengervíz, illetve van egy kis puskaporos, chablis-s beütése. Kóstolva elegáns, kiegyensúlyozott, savaiban, textúrájában összetett, izgalmas bor. Szépen integrált fa (vagy csak seprőntartás?). Jó inni. A lecsengés hosszú, zöld őszibarackkal és egy kis fenolos fanyarsággal. 6-7 pont, ez már nemzetközi szint. 4750 Ft.

Homola „Parti Szél” Sauvignon Blanc 2021

Homonna Attilával távoli baráti kapcsolatot ápolok, ami kritikusi szempontból megengedhetetlen, megengedőbben is minimum kontraproduktív. Ilyenkor az van, hogy ami egyáltalán nem tetszik, arról inkább hallgatok, ami csak eléggé tetszik, arról is. Szerencsére most ömlesztve jött a bor és vakon, így nem kapott teret a jóindulatú töketlenkedés. A Parti Szél összességében elég jó. Jobb, mint a Haraszthy, de messze elmarad a Nyakastól vagy a Sauskától. Az egres, bodzás, füves, kandúrhúgyos fajtaindulót hibátlanul fújja. Kóstolva aztán a reduktív betegségbe esik: direkt, egyszerű és metszően savas. 4-5 pont és 3150 Ft.

Mount Nelson Sauvignon Blanc 2021

Középszerű új-zélandi az Antinori istállóból. Az átlagot két ellentétes félidőből hozza össze. Az elsőt három nullára nyeri, a másodikat kettő nullára bukja. Szóval, az illat gyönyörű és sokrétű – a maracujától, a paprikán és egresen keresztül egészen a kandúrhúgyig terjed a skála -, ám ahogy belekóstolunk, a sav kortyról-kortyra erodálja a csodálatunkat. Vélhetően itt is az Új-Zélandon sztenderdnek számító többlépcsős szürettel dolgoznak, és az egyiket már januárban lezavarták. 4-5 pont és 7650 Ft.

Matua Sauvignon Blanc 2021

Hozza a kötelezőt. Jó a csomagolás, jó a bor, kellően egzotikus, kellően új-zélandi. Profi munka. Laikus vendégek lenyűgözésére tökéletesen alkalmas. Nem bodzás, nem csalános, trópusi gyümölcsökben viszont tobzódik és kapunk egy adag kandúrszagot is. Jó egyensúly, intenzív aromák, komplexitás. Profi popzene. Erős 6 pont. 5750 Ft, de már elkapkodták.

Pascal Jolivet Attitude 2021

Tartós kedvencem, afféle bezzegborom. Totóban országos egyes, aztán vakon, majd látva is, méretes zakó. Fociban egy ilyen összeomlás után kirúgják az edzőt. Mentségként ilyenkor szokott elhangozni, hogy csak palackvariáció lehetett. Valószínűleg soha nem fogom megtudni; nem rohantam kontrollpalackért, drága játék ez ahhoz, hogy kétszer égessem meg magamat. Talán erjedéskor történhetett valami malőr, mindenesetre az illat kellemetlen keveréke a rothadt káposztának, méznek és citromnak. Az már csak ráadás, hogy kóstolva is szanaszéjjel áll. 3 pont és 6350 Ft.

Valahogy mindig nehezen szánom rá magam a sauvignon blanc-ok kóstolására és aztán az élmény mégis pozitív lesz. A teszt óta a Nyakasból és a Sauskából már egy második palackon is túl vagyunk. Amin nem vagyok túl az a Jolivet-összeomlás.

One thought on “Sauvignonom a sezlonyon kortyolom

Comments are closed.