Óvakodj a drágábbtól! – rajnai rizlingek

Engem nem csak szlogenszinten gyönyörködtet a változatosság, ezért rühellem az unalmas társalgások vészkijáratát: melyik a kedvenc akármid? Ha nem vagyok sarokba szorítva, akkor viszont waterboarding nélkül is könnyen bevallom, hogy a rieslinget minden más fehér fajtánál jobban szeretem. Így aztán nekem a magyar honosítási kísérletek közül a syrah és a rajnai rizling kudarcok fájnak a legjobban. A syrah-ról jobb nem is beszélni – majd akkor térjünk vissza rá, ha a Gróf Buttler 2.0 bebootolt a Nagy-Egeden. Na, de miért olyan sok a se-hal-se-hús rajnai rizling?! OK, értem én, hogy meleg van nálunk, meg a folyóvágta meredek katlan is hiánycikk, de a tisztességes kudarchoz elég lenne az acéltartály + némi maradékcukor. Mink mégis a hordót erőltetjük.

Miután Bott Frigyest és a Villa Sandahlt néhány éve elengedtem, mindössze két olyan pince maradt a radaromon, amely széles körben elérhető, tisztességes rieslinget készít: a Pannonhalmi Főapátság és az IKON. Van még egy-két ezoterikusabb jelölt, pl. a Cseri Pincészet vagy a hosszúhetényi Szabó Zoltán, és néhány ismertebb, hullámzó minőséggel, pl. Légli Ottó vagy a Villa Tolnay. Lényeg, a lényeg: nem sok nevet kell észben tartani. Elvet is csak egyet: óvakodj a drágábbtól!

IKON Rajnai Rizling 2021

Becsületesen megírt házi feladat. Lehetne benne több kraft és zizegés, de ne legyünk telhetetlenek. Felismerhetően riesling és még csak nem is tuttifruttis. A vége kellemesen fanyar, bár ez inkább a sauvignon blanc fanyarsága, mint a rieslingé. Bisztróbornak tökéletes és csak 2100 forint. 5 pont.

Cseri Pincészet Secundus Rajnai Rizling 2020

Igényesebb, mint az IKON, bár az illat kevésbé precíz. Semmi nem utal fajélesztőre, aromagazdag, koncentrált, lédús korty, jól érezhető maradékcukorral. Afféle magyar feinherb. Lehetne frissebb, dinamikusabb, árnyalatokban gazdagabb, de még így is az egyik legjobb magyar riesling. 2690 forintért best buy. 5-6 pont.

Pannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2021

Nyitáskor az illat merő sauvignon blanc fajélesztő. Onnantól kezdve azonban hibátlan. Idővel az illatban a tuttifrutti mögé felzárkózik az őszibarack. Lendületes, üdítő, jó ízű, igazi riesling. Semmi flikk-flakk, csak szépen végigvitt reduktív technológia, meg jól elkapott szüret. És száraz (bár próbálok nyitott maradni, az én sweet spotom továbbra is a száraz felső határáig merészkedő maradékcukornál van, minél jobban eltávolódik ettől egy bor, annál jobban zavar az édesség). Erős 6 pont és best buy 3000 forintért.

Légli Ottó „Gesztenyés” Rajnai Rizling 2019

Egyéniség. Pl. tudja a petrolt és van súlya, sűrűsége. Viszont tagadhatatlanul koravén. Én meglennék almasav nélkül is. Némi gyümölcsöt is tartalmaz, barackos Nestea formájában. Húsos, vastag, fanyar. Nem rossz bor, de bájosnak az apja sem mondaná. 5 pont és 5250 Ft.

Cseri Pincészet Octavus Rajnai Rizling 2016

Ez az, amit nem kellene. Amikor a legszebb termést ítélik hordófogságra. Mintha bedeszkázták volna a kirakatot, amin keresztül láthatnánk az évjáratot, a szőlőt, a fajtát, a területet. Egyértelműen érezni, hogy többre hivatott anyag és jól is tartja magát. Sajnos a tölgy is jól tartja magát. Nobilis Barakonyi sorstárs. Illatban szerecsendió, talán némi dízel, kóstolva a hordó szinte mindent elfed, vaníliával édesít, a textúrát szappanosítja, a savakhoz citrusos savanykát ad. 4 pont és 6000 Ft.

Pannonhalmi Főapátság „Prior” Rajnai Rizling 2020

Az alap PFA rizling – a ’PAP’ mennyivel jobb rövidítés volt! – csupa tutti-frutti, ez nem. Viszont olyan, mintha sauvignon blanc-nal házasították volna. Ettől még kiváló bor. Friss, elegáns, minden túlzástól mentes. Pikáns, fűszeres, komplex. Az egyetlen dolog, ami felróható, az a sauvignon blanc-t idéző fanyarság, ami az egész kortyon és lecsengésen végighúzódik. 7 pont és jó vétel 4950 forintért.

Végül még egy jó tanács: magyart soha, de soha ne keverjünk némettel! Vagy ha mégis, magunkra vessünk. (A pontozás marhaság.)

Leitz Rüdesheim Riesling 2021

Legalább 5 évjáratát ittam lelkesen, aztán idővel átváltottam a Van Volxemre. Úgy látszik, Leitzék sem ültek a babérjaikon. Az emlékeim alapján még soha nem volt ennyire jó. És ha ez valamit jelez 2021-ről, akkor könnyebb megbocsátani, hogy az évjárat kalauzokban a németek kezdenek kifogyni a szuperlatívuszokból.

Fedetlen, éteri, virágos, őszibarackos illat. Tökéletesen eltalált maradékcukor, szaftos, gyümölcsös korty, ficánkoló savakkal, szolidan elfanyarodó, hosszú lecsengéssel. Tanítani lehetne. 6500 Ft és sok pont.