A bor nélküli élet hiábavaló, az élet nélküli bor nem

Domaine Le Battosay – Baptiste Cousine Canine Le Raisin Des Chiens 2017

A Loire mentén Martigné-Briand településen tevékenykedő Cousin családban jelenleg Baptiste folytatja az apja, Olivier által lefektetett alapok építését, melyben 1989 óta biodinamikusan művelik a család közel 29 hektárját. Az Anjou AOC besorolási rendszert nem tüntetik fel a palackokon, mivel nem értenek egyet a borvidéki szabályozással, így a borokon csak maximum a Vin de Table, azaz asztali bor szerepel.

Le Raisin des Chiens, azaz a kutyák szőlője, hirdeti a palack, egy zászlóra tűzött kutyafejjel, míg a hátcímkén a „la vie sans vin serait vaine, le vin sans vie nen est pas” idézet nagyjából annyit tesz: a bor nélküli élet hiábavaló, az élet nélküli bor nem. 1955-ös telepítésű chenin blanc tőkék organikus termése, az egészfürtös préselést követően spontán erjesztés két évig 4-5 éves hordókban történő érleléssel, szűretlen, derítetlen, kén nélküli palackozás.

Kezdetben illata nem túlzottan mély, vagy megnyerő, de egy röpke óra csodás változáson segíti át, erőre kap az érett birs és körte, finom almás, érintésnyi oxidációs jegyekkel kiegészítve. Szájban az első pillanattól sziporkázik, és micsoda energia árad a kortyból. Ez az ami igazából szíven üt, magával ragad, árad belőle az egyediség és a természetesség. Sokan oxidáltnak mondanák, de másnapra sem veszít energiáiból, vibrál, szinte áramütésként hat savassága és finom gyümölcsei, egyszerre zöld almás és diós, savas és krémes. Mennyei gasztróbor, de számomra önmagában is egy csoda. Eddig tartott az első napi jegyzetem, de mindenképpen meg kell jegyezni, hogy sajnos másnapra veszett cincogásba kezd. (25,0€)