Kéntelen karnevál – Bott Frigyes Szűretlen Olaszrizling 2017

Telivér narancsbor (durván: fehér szőlő vörösborként elkészítve). Nemzetközi mércével is kifogástalan. Szikrázik, de nem ráz.

Bott Frigyes átállása az organikus, majd biodinamikus művelésre a szőlőben, illetve a beavatkozás és kén minimalizálásra a pincében nem volt zökkenőmentes. Az utóbbi két-három év, nekem legalábbis, sok csalódást hozott. De ez az új sorozat (“Unfiltered”, burgundi palackban, viasz kapszulával) eddig telitalálat (a Kadarkát kóstoltam még).

Az illatban csipkebogyó, gyömbér, kandírozott narancshéj és birs. Az élesztős, kraft sörös jegyek, amelyek narancsborokon – és natúr borokon – oly gyakran eluralkodnak, itt csak a háttérben jelennek meg. Kóstolva magával ragadó, sziporkázó, a savak, rétegek és textúrák karneválja. De az összkép nem kaotikus, csak színes és érdekes. Hogy megtudunk-e bármit a fajtáról vagy a termőhelyről, az más lapra tartozik (ez egyébként fontos kérdés minden narancsbor esetében, és nekünk, akik szeretjük ezt a műfajt, dolgoznunk kell a válaszon).

Hipotetikus 7 pont (az ilyen boroknak szerintem nincs még kiforrott értékelési rendszere). Nem olcsó, 7200 Ft, de a narancsbor drága mulatság bárhol a világon. (A Bortársaságnál és a Terroir Clubban is beszerezhető.)