Nagyi is back – Pátzay Bazaltkő Rizling 2017

Én nem tudtam, hogy a balul végződött Laposa/Bazaltbor projekt díjnyertes/tájseb borászati feldolgozója Pátzay “Veritas” István új borászatának lett a főhadiszállása. Akit érdekelnek az előzmények, az itt olvashat az első szakításról, aki pedig a jelenre/jövőre kíváncsi, az kattintson ide

Amikor megláttam nagyanyám vintage viaszkos vászon asztalterítőjét a Lidl 1300 forintért árult Bazaltkő Rizlingjének címkéjén, a vizuális sokk után azonnal kapcsoltam: ez csakis a kiváló Pátzay Rizling álcázott változata lehet. Kóstolva sajnos kiderült, hogy tényleg egy másik bor, és még annál is kevésbé riesling. Az arányokat nem sikerült kiderítenem, de praxisomban ez az első fehér házasítás, ahol az olaszrizlingnek sikerült a sauvignon blanc fölé kerekednie.

A pozitív oldal, hogy ez egy tisztességes, kulturált bor, nem parfümös, nem pancsolt, nem sűvít belőle a sauvignon blanc-os fajélesztő. A negatív oldal, hogy nincs benne semmi emlékezetes. Az illat visszafogott, alapvetően virágos, mézes, mandulás, kóstolva tiszta és friss, viszont érezhető benne egy kis zöldes savtúlnyúlás. A lecsengés eléggé fanyar, mandulás, vasas jegyekkel.

4 pont és még ilyen szerény áron sincs olyan jó vétel, mint nagytestvére.