A 800 forintos egri pinot világkarrierje

A kép forrása: www.theguardian.com

Amikor először megláttam, hogy a brit Guardian karácsonyi ajánlója az Ostorosbor pinot noirjával kezdődik, csak legyintettem. Na jó, el is olvastam, hogy mit írnak róla, de tekintettel arra, hogy a magyar pinot noirok évek óta csak bosszúságot okoznak, az Ostorosbor pedig mint borászat a térképemen sincs, így egy fejcsóválással napirendre tértem az eset fölött. Aztán ma reggel látom, hogy Jancis Robinson karácsonyi ajánlója szintén ezzel a borral kezdődik. Ezt már nem intézhettem el egy vállrándítással. A világ egyik legjobb magazinja – kezdőlapom tizenéve – és a világ egyik legtekintélyesebb borkritikusa nem tévedhet egyszerre ekkorát. Tegyük gyorsan hozzá, hogy maga a forgalmazó sem kispályás játékos, a brit „bortársaság”, a Wine Society szűrőin átmenni és kínálatába bekerülni rangot jelent

A Guardian kritikusa, David Williams ezt írja róla:

Ostorosbor Egri Pinot Noir Magyarország 2016 (£6.75, azaz kb. 2600 Ft, thewinesociety.com)

Ritkán jön össze, de a pinot noir avart idéző földessége és lédús bogyós gyümölcsei egyaránt megvannak ebben az alkalmi vételnek számító magyar borban, ami olcsó megoldást jelent azoknak, akik a karácsonyi pulykához könnyed vöröset szeretnének inni.

Jancis Robinsonnak az „Ünnepi vörösek” című cikkében szintén ez az első ajánlás (lévén a legolcsóbb a sorban):

Ostoros Pinot Noir 2016 Eger, Magyarország

Örömtelien olcsó bor, ami tényleg olyan (egy picit), mint egy pinot. Fűszeres és éppen csak halványan szirupos. 13.5%

Én kétszer meggondolnám, hogy a saját karácsonyi ajánlónkba betegyek-e egy 2500 Ft körüli bort, mert félnék, hogy túl olcsó akár ajándéknak, akár az ünnepi vacsorához. De hát ez a bor nálunk harmad ennyibe kerül. A Tescóban 800 Ft, az Auchanban 999 Ft (lehet, hogy máshol is kapható még olcsóbban).

Ilyenkor persze az évjárat egyáltalán nem részletkérdés, de azt sajnos egyik áruházlánc honlapja sem köti az orrunkra, hogy a 2016-ost árulják-e éppen. Ha valaki találkozik vele, írja meg nekünk, hogy melyik évjárat van most forgalomban. Holnap én is nekifutok a beszerzésnek, és megírom, hogy az én provinciális számmal is lett volna-e esélyem kiszúrni ezt az alulértékelt kincset.

A Guardian ajánlójában egyébként szerepel még egy magyar bor “star buy” minősítéssel, a mádi Barta Pince 2015-ös furmintja az Öreg Király-dűlőből, amiről sokkal könnyebb elhinni, hogy ünnepi bor, és persze tízszer annyiba is kerül.