Nem hal meg asztalnál – AÉS Egri Kadarka Superior 2017

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok jogutódja is, meg nem is Csutorás Ferencnek. A nehezen megjegyezhető és nehezen dekódolható név mögött egyébként szép történet rejlik (a birtokról itt, a baráti összefogásról itt olvashatnak).

A kadarka mindig is erőssége volt a pincének. Nem tudom megmondani, hogy a 2017-es feltűnő életereje és intenzitása mennyiben köszönhető szőlésznek/borásznak, terroirnak, évjáratnak, és mennyiben annak, hogy ez a kadarka ménesi kadarka, mindenesetre élesen elüt a hazai kadarkaátlag bágyadtságától. (Csak utólag esett le a tantusz, hogy a Kadarka körkép legmeggyőzőbb kadarkája is ménesi klón, igaz, ott annyi a konyhatechnológiai hókuszpókusz, hogy az alapanyag eredete másodlagos jelentőségűnek tűnik.)

Díszítőjegyeiben ugyan más, de alapvetően egy cru beaujolais-ra emlékeztet. Teljesen fedetlen, megszólalásig hűen idézi a ribizli és a meggy aromáit, természetes és dinamikus savait. Frissít és energiával tölt fel. A test közepes, a korty sűrűszövésű, tannint alig érezni. Szomjoltó, innivaló bor. Ez  garantáltan nem hal meg asztalnál.

5 pont és 2500 Ft.