Sorozatkész – Disznókő Inspiration Dry 2017

Nem tudom, mennyit ér, amikor én dicsérek tokaji furmintot. A lelkem mélyén meg vagyok róla győződve, hogy sokat, de van itt egy átugorhatatlan praktikus bökkenő: ha teszem azt, a loureirót szeretném fölfedezni, akkor biztosan nem olyanhoz fordulnék befektetési tippekért, aki folyton a fajtával szembeni fenntartásait szajkózza.  

A tisztánlátás érdekében tisztázzuk: a Disznókő Inspiration Dry nem furmint, hanem házasítás – 15 százalékban hárslevelű -, ami pedig saját furmint-szkepszisemet illeti, az precízebben tokaji száraz furmint-szkepszis.

A korábbi években a Disznókő külön palackozta a különböző dűlőkből származó furmintjait és a hárslevelűt. Az ’Inspiration’ ezeket a mikroszériákat egyesíti, ami dupla előnnyel kecsegtet: egyrészt így értékelhető – és könnyebben értékesíthető – mennyiség kerekedik, másrészt a házasítás megadja az esélyt, hogy a részekből egy nagyobb egész kerekedjen. Minden összetevő fahordóban érett, de egyik sem újban.

Az Inspiration legnagyobb erénye az egyensúly. A tokaji szárazaknál különösen nagy kihívásnak tűnik az ideális szüreti időpontot eltalálni – érett gyümölcs túlzó alkohol nélkül, frissesség büntető almasav nélkül, struktúra érdes textúra nélkül. Az Inspiration sikeresen oldja meg ezt a bonyolult feladatot (arról fogalmam sincs, hogy ez mennyiben az évjárat ajándéka, és mennyiben az alkotók tudásának és ízlésének dicsérete).

Nyitáskor a hordó még tisztán érezhető, aztán néhány órával később mellékmotívummá szelídül. Az illat a műfajon belül kimondottan intenzív, friss és elegáns (körte, ananász, gyömbér és egy kis agyagos/gyurmás jelleg). Kóstolva tiszta, egyenes és lendületes. Nem izombor, fő erénye nem a koncentráció vagy a súly, hanem az egyensúly. Egyetlen alkotóelem sem játssza túl a szerepét. Jól iható, tetszetős és elegáns anélkül, hogy megtagadná a származását.

6-7 pont, és tokaji viszonylatban remek vétel.

Nem akarok ünneprontó lenni, de a név még csak-csak elmegy, a címke azonban teljes ihletzárlatról tanúskodik.