Fáziskésésben – Luka Madárlátta Merlot 2017

Luka Enikőé az egyik legmegbízhatóbb élvonalbeli magyar borászat. Magas érettség, magas alkohol, édes tónus, sok hordó jellemzi a borait, ami nem éppen a zsánerem, viszont soha nem hibásak és vakteszteken rendre a legjobbak között végeznek.

Igazi gyümölcsbomba, alkoholédességgel, duplán mért pörkölési jegyekkel. Az illatban nagy adag málna és áfonya csipetnyi mentával, a hordó oldaláról dohány és tejcsokoládé. Telt, behízelgően gyümölcsös, édesbe hajló korty, meglepően citrusos savakkal. Finomnak finom, de teljesen lineáris, monolitikus. A vége enyhén kesernyés és a tannin eléggé tapad. Nyers még. Nem tudom, hogy gazdasági megfontolásokon túl mi szólhatna még amellett, hogy egy 5000 forint fölötti merlot ilyen fiatalon kerüljön piacra.

A hazai és a külföldi borokat nagyon nehezemre esik egységes mércével mérni, többnyire nem is erőltetem. Most mégis hadd legyek kivételesen elfogulatlan: egy Palacios Vendimia mindent tud, amit ez a kiváló magyar bor, és még sokkal többet. Egyre erősödik bennem az érzés, hogy a világ megint ellépett mellőlünk.

5 pont és 5500 Ft.