Best buy alsópolcos spanyol vörös – Eje Monastrell 2017

Eje Monastrell 2017, Alicante, Spanyolország

Aki még nem kóstolt monastrellt (más néven mourvedrét), annak azért, aki meg már megtette és szívesen inna újra, annak azért. Vagy ha csupán jó déli típusú vöröset szeretnénk potom pénzért (az nem egyszerű történet). Az egyetlen intelem, hogy szellőztessük kicsit nyitás után, ugyanis redukciós fülledtséggel nyit (amit szokás tévesen a csavarzárhoz kötni, de ezt a palackot sem az zárja).

Tanítanivaló módon hozza a tipicitást (a spanyolt, a francia értelmezés némileg más), ami, ha ilyen tisztán tárul elénk, véleményem szerint az egyik legizgalmasabb vörös fronton: aromatikailag szerecsendió, vér és keserű csokoládé jellemzi, felépítésben telt, krémes és strukturált. Csak a monastrellnek vannak ilyen tanninjai – vonzóan érdes a finisben. Déliesen bőkezű, de arányos, jó tartású, túlzásmentes alapbor. 5 pont (85/100), 850 forintért alkalmi vétel (szó szerint, nem a Lidl állandó kínálatának része, hanem a legfrissebb, 16-án indult akcióban szerepel – gyorsan kifut).

Ui.: társa, a Carivin Old Vine Garnacha 2016 szintén best buy, gyakorlatilag a grandiózus Alvaro Palacios Finca Dofi 2016 hétköznapira kicsinyített mása.