Új tehetség a láthatáron – Maeijer & Leemans fehérborok Pécsről

Meglepetés a köbön. Nem Pécsről, ismeretlen termelőtől, meleg évjáratból várnám, hogy előálljon a legízlésesebb magyar fehérborokkal, amikhez jó ideje szerencsém volt. Készülhetnek Tokajban és máshol nagyságrendekkel komplexebb borok, de én azokban ritkán találom meg, amit itt az alapok nyújtanak: harmóniát és kellemet.

Nem sokat tudok a pincéről. Kis birtok Pécs mellett, bióban nyomulnak (minősítés nélkül), van egy kis szőlő Villányban is. Két vörösbort is készítenek, azok éppenséggel egyáltalán nem győztek meg, de a fehérek… kár, hogy mindössze 300-300 palack készült.

Maeijer and Leemans Sauvignon Blanc 2018

Spontán bor, az ezzel járó visszafogott fajtajelleggel és aromatikával – és az ezzel többnyire együttjáró hiányosságok nélkül. Egy napnyi nyitva állás után is tisztának és élettelinek találtam. A sauvignon felismerhető, de közelhajolós  az illat, vonzó és friss, persze nem a művi, tucatborok módján. Micsoda egyensúly! Elegáns, közepesen testes kóstolva, tökéletesen besimuló, szép savak élénkítik. Finam fenolos finis. Nem egy komplex vagy érlelendő bor, de a hibátlanul kidolgozott részletekkel vájtnyelvűeket is el fog bűvölni. A maga nemében tökéletes. 5/6 pont (86-87/100), 2190 forintért (Borfalu Bortéka) mega best buy.

Maeijer and Leemans Olaszrizling 2018

Akár SB párja, visszafogott itenzitású, ám vonzóan friss, ritka borszerű fehérbor. Egydimenziósabb az aromavilág – tipikus olaszrizling -, de tetszetős és nem jellegtelen. Halványan körte és éretlen őszibarack dereng át a semlegességen. Teltebb, kövérebb korttyal kompenzál, mely szelíd savak mellett sem fullad olajos lustaságba, a kissé melengető szesz is inkább javítja a tartást, mint ront rajta. Finesznek sincs híján, és hasonló karakterű hazait sem tudnék hirtelen említeni (ez természetesen a sauvignonra is áll). 5 pont (85/100) és best buy (2190 Ft, Borfalu Bortéka).