Megkerülhetetlen – Homonna Birtok Válogatás 2017

Az évjárattal és a Furmint-Hárslevelűvel kapcsolatos pozitív élmények után hajtott a kíváncsiság, hogy a megfizethetetlen dűlős furmintok majdnem megfizethető változata milyen lehet. Mindig veszélyes dolog egyetlen borból, egyetlen palackból nagyívű következtetéseket levonni – mentségemre szóljon, a profik egy (kiköpött) kortyból is bátran extrapolálnak -, de ezúttal minden egyes mintavételnél úgy éreztem, hogy ez az igazi tokaji furmint. És ezen az sem változtat, hogy nem is 100% furmint.

Ez az a tokaji száraz, amit 15 éve kerülgetek, és alapvetően nem szeretek. De ez idő alatt a megfigyelő és a megfigyelt is elmozdult a helyéről. A tipikusság alapvető erény, meghatározó szempont lett számomra, és ennek a bornak minden kortya azt sugallta, hogy ilyen az igazi tokaji furmint. Ez persze egyáltalán nem az átlagosat jelenti, ráadásul menthetetlenül szubjektív. A saját fordításomban annyit tesz: magas színvonalon és tisztán közvetíti a fajta és a hely kombinációjából adódó jellemet és jelleget. Semmi sincs elrontva és semmi sem erőltetett. És a minőség elismerése és a tipikusság felismeréséből adódó részben ráismerés, részben otthonosság élmény együtt kárpótolt a szépség hiányáért.

Illat alig, némi redukció, vegetális mocorgás, a harmadik napra propolisz, körte, sárgabarack. Kóstolva testes, strukturált, koncentrált, cseres, fanyar, barbár. Van benne bőven üzemanyag egy hosszabb utazásra. (Az idősebb fehérek sorozathoz Homonna Attilától is kaptam két palack Határit. Ajándéknak sok, következtetések levonásához édes kevés, pláne, hogy az egyik ragyogó állapotban lévő, kitűnő bornak bizonyult (2008), míg a másik szikes, barátságtalan puszta (2007). Annyi a felemás eredményből is leszűrhető volt, hogy a tízévesen is életerős tokaji száraz nem kiméra.)

A 2017-es Homonna Birtok Válogatás tankönyvbe illően illusztrálja, hogy mire képes ez a meglehetősen rusztikus fajta (és hűséges oldalbordája), amikor nem próbálják kikupálni. Túlzás lenne azt állítani, hogy a bort szerettem, az élményt viszont annál inkább.

6-7 pont és 23 euró.