Köpni vagy nyelni (retroszerda)

Andrew Jefford (fotó: https://www.decanter.com)

A 22-es csapdája: ha nem köpünk, berúgunk, ha köpünk, egy dimenziót elveszítünk. A bor nem parfüm, és nem is szájvíz. Innivaló, aminek különleges illata van, különleges íze és különleges hatása. A kóstolásnak fontos része a bor pörgetése a pohárban és a centrifugázás a szánkban, de a bor azért van, hogy megigyuk. Kiköpni csak két okunk lehet: vagy mert pocsék, vagy mert nem akarjuk az alkohol okozta következményeket vállalni.

A köpés kompromisszum: abban a reményben, hogy sok bort tudunk megkóstolni, lemondunk a teljes élmény egy részéről. Amikor nyelünk, szintén kompromisszumot kötünk: lemondunk arról, hogy sok bort kóstoljunk. De aligha neveznénk megismerésnek azt, amikor egy album minden számába belehallgatunk 15 másodpercre, és aligha növelné a bizalmunkat egy könyvkritika iránt, ha a recenzens az értékelés végére odaírná, hogy legalább egy bekezdést minden oldalon elolvasott.

Andrew Jefford, a Decanter magazin rezidens bloggere nagyon határozott álláspontot foglal el ebben a kérdésben, és én teljesen egyetértek vele:

“Huszonöt éve olvasok borkritikát, illetve írok magam is értékeléseket, és ennyi tapasztalattal a hátam mögött meggyőzödésemmé vált, hogy a kóstolás lenyelés nélkül hatalmas (bár elkerülhetetlen) hiba a borkritikában. (…) Az a kritikus, aki azt állítja, hogy soha nem kellett a kóstolás alapján kialakult értékelésen utólag változtatnia, amikor az adott bort meg is itta, hazudik. A kóstolási jegyzet vagy a pontszám egy hipotézis. A bizonyíték az ivás.”

“Ami engem illet, én addig egyetlen bort sem értékelek, amíg nem ittam belőle – más szavakkal: amíg át nem haladt a garatomon, végig a nyelőcsövön, hogy aztán megérkezzen a gyomorba. Egy nagy bornak az emészthetőség éppen annyira fontos jellemzője, mint a komplexitás és a harmónia.”

És a nyelés még csak az első lépés. Matt Kramer meggyőzően érvel amellett, hogy bármely figyelmünkre méltó bor megismerése legalább négypalackos expedíció. Én megalkuvóbb vagyok, de az egyből nem engedek: Ne higgy annak, aki még nem ivott meg belőle egy palackkal!