A botritisz Picassója – Figula olaszrizlingek

Utálom a kattintásvadászatot, mértékkel használom. Szóval, a címben Picasso helyett Modiglianinak kellene szerepelnie. Az előbbi ugyanis a kavicsnők és a lapátarcú hasábok mestere volt, utóbbinak minden ecsetvonása érzéki és muzikális. Csak hát az egyik a folklór része, a festészet Beethovenje, a másik alig ismert, legfeljebb a festészet Fauréja. Ennyi pontosítás után jöhetnek a borok.

Nem tudom, mikor lettem ennyire egyensúlypárti. Annyira, hogy rajongok a provanszi rozéért, ami elsősorban egyensúly, másodsorban alig valami. Nem utálom zsigerből a hangzavart, a nagy gesztusokat, a harsány színeket. Borban azonban azt az élményt, hogy nyers és vad, de ellenállhatatlan régen éltem át, és erről szerintem én tehetek, nem a borok. Ma már könnyedén ellenállok a nyers és vad boroknak. Azokat szeretem, amik nem akarnak agyontaposni, inkább beszélgetnek velem. És hamar ráunok azokra, amik csak egy szólamot ismételgetnek vagy azt annyival hangosabban, hogy a többit alig hallani. Szóval, nem bánom, ha hordóban volt, de ez legyen csak egy árnyalat, nem bánom, ha édes, de ez legyen csak egy árnyalat, nem bánom, ha botritiszes, de ez legyen csak egy árnyalat.

Lényeg a lényeg, ifj. Figula Mihálynak ezt sikerült elérnie: úgy tudja a botritiszt bevonni a kompozícióba, hogy az csak egy újabb réteg, újabb részlet, nem meghatározó, főleg, nem uralkodó alkotóelem. Azt hiszem, ezt korábban senki másnál nem tapasztaltam.

Figula Sáfrán Olaszrizling 2019

A 2018-as még a ló túloldalán kötött ki, ez pont annyit vesz vissza a megengedett ajzószerekből, hogy a szokatlan gazdagság érzetét megkapjuk, de a teljes elfogadáshoz nem muszáj édesszájúnak lenni. Az első benyomás a gyümölcsök intenzitása, és hogy inkább trópusi gyümölcsök ezek, mint európaiak. Kimondottan vonzó, de aztán nem csap át giccsbe, hanem izgalmasan fanyar-sós irányban halad tovább. Tobzódik a zamatokban, egészen meghökkentő az intenzitás. Van egy finoman édes rásegítés a kortyban, de nem tudnám megmondani, hogy alkoholédesség vagy maradékcukor. Nemcsak orrhős, ahogy az angolban mondják: ’talks the talk and walks the walk’. Sokszólamú savak, végtelen lecsengés, kellemesen fanyar tónussal.

Erős 7 pont és 4350 Ft.

Figula Sóskút Olaszrizling 2019

Ez már 2018-ban is ideális kompromisszumnak tűnt. Bár nem olyan színes és dús, mint a Sáfrán, az olaszrizling átlagnál jóval ízgazdagabb és teltebb. A zöldbarack, a mandula és a sós íz mellett kamillás, borsosmentás és krétás jegyeket mutat. A sav többszólamú és a száj minden szegletét bejárja. A lecsengés hosszú, száraz, némi fenolos érzettel. Fedetlen, egyedi karakterű bor remek egyensúllyal, amely végig ébren tudja tartani az érdeklődést.

7 pont és 3750 Ft.