Búcsú Menteséktől – Bencze Hárslevelű 2019

Ez egy kiváló natúrbor. És mint ilyen kiválóan alkalmas arra, hogy tisztázzuk a viszonyunkat. Én szeretem a bort és ez nem igazán az. Az igazi bor háromdimenziós, ez legfeljebb kettő. Nincs kiterjedése, súlya, tere, legjobb esetben egy kör vagy háromszög, mindenesetre síkidom.

Saját szemszögemből a natúrboroknak két rákfenéje van: a büdösséggel határos almaboros jelleg, illetve a savanyúsággal határos metsző savasság. Ez a bor egyik szempontból sem marasztalható el, bár, az illatával ez sem fog senkit az ujja köré csavarni. Kóstolva pedig kimondottan bájos, vonzó. Mint egy prémium almalé. És én itt vesztem el. Mintha megállt volna félúton a bor és a gyümölcslé között. Nincs szerkezete és nincs lecsengése. Cifra palackba zárt gyümölcstea vagy barackkompót.

Amilyen egysíkú a bor, olyan bonyolult a recept. Ez már a molekuláris gasztronómia; szkafanderbe öltözött szakácsok pipettákkal és csipeszekkel idomítják a karottamolekulát a folyékony nitrogén ködben. Idézet a Lees Brothers honlapjáról: „Tökéletes állapotú gyümölcsöt szüretelhetek szeptember 19-én, melynek 85%-át egészfürtösen préselték, 15%-a pedig bogyózva erjesztőkádba került. A héjon erjesztett részt 10 nap után préselték, majd ezután acéltartályba került. Az egészfürtös préslé különböző méretű amfórákba került, ahol spontán erjedt november közepéig. Az edényeket az erjedés végén a héjon erjesztett résszel töltötték fel teljesen, majd seprőn 10 hónapot érlelték. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.”

7000 Ft. Érdemes kipróbálni. Egyszer. Én ennél sokkal többször próbálkoztam, de ezennel lezártnak tekintem a barátkozást a kénmentes, alacsonykénes, természetes, natúr vagy hívjátok-aminek-akarjátok borokkal. Túl sokat veszítünk ahhoz képest, amit nyerünk.