Slim fit – Heimann Barbár 2018

A Multivitaplex és a C-vitamin mellé, amit anyám gondosan kikészített minden reggelihez, nekem már kisiskolásként is Cavintont kellett volna szednem. Azóta a helyzet sokat romlott, így az ismétlési lehetőségek ellenére is csak 2011-ig tudok fejben visszalapozni a Barbár vintidzs csártban és az értékelés sem túl árnyalt: 2011 nagy, 2012 nagy, 2013 határeset, 2015 vékony, 2016 rendezetlen, 2017 nagy.

A 2018-as Barbár a Merengővel ellenétes utat járt be. Kevesebb hordó, alkohol, édesség. Mint a hollywoodi sztár, aki a legújabb akciófilm kedvéért ledobott 10 kiló zsírt és felépített 10 kiló izmot. Fiatalosabb lett, nem sovány. Stílusváltás? Terroirfordulat? Majd az idő eldönti, nekem mindenesetre tetszik, azzal együtt is, hogy a 2017-es monumentalitása után éles a kontraszt.

Pikáns, fűszeres, mint a régi Ráspik. Fekete olíva, ibolya, áfonya, szilva, babérlevél, dohány – egyedi és sokszínű illat. Hordót alig érezni. Kóstolva meghökkentően jó savak, fedetlen, szaftos, nem szárít a tannin. A korty magja édes, de ez csak az érett gyümölcs édessége, a frissességet nem csorbítja. Hosszú lecsengés cseresznyével, szilvával és egy kis pikáns fanyarsággal. Közepes mennyiségű, kiváló minőségű tannin, nem húz, de nem is bársonyos vagy édes. Az alkohol nem fűt. Erős 7 pont és 8950 Ft.

Nekem tetszik a stílus és szerintem szépen fog érni. Már csak az a kérdés, hogy mit fog ehhez a piac szólni.